Experti nevylučujú, že ECB môže vo štvrtok opäť znížiť úrokové sadzby

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) bude vo štvrtok (6. 3.) rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb. Nízke cenové tlaky podporujú špekulácie, že banka môže opäť znížiť sadzby. Informovala o tom agentúra DPA.
Zasadnutie Rady guvernérov sa začne vo štvrtok o 9.00 h SEČ. Podľa expertov je úplne otvorené, či ECB pristúpi k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky.
Pre zníženie kľúčového úroku pod aktuálne historické minimum 0,25 % by mohol hovoriť inflačný výhľad ECB. Ekonómovia totiž očakávajú, že banka opäť zníži svoju prognózu vývoja inflácie v tomto roku. Podľa aktuálnej predpovede ECB tento rok čaká zvýšenie spotrebiteľských cien o 1,1 %. Navyše, nová prognóza by nemala počítať s tým, že sa medziročná miera inflácie v eurozóne v roku 2016 vráti k cieľovým 2 %.
To by znamenalo, že ECB očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien zostane hlboko pod jej inflačným cieľom štyri roky po sebe, upozornil ekonóm Unicredit Marco Valli. Podľa neho je to signál, že ECB musí ešte viac uvoľniť svoju menovú politiku.
ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnom tempe rastu spotrebiteľských cien tesne pod 2 %.
Proti ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb hovorí fakt, že peniaze v eurozóne sú už teraz extrémne lacné a ich ďalšie zlacnenie by mohlo zostať bez účinku. Navyše, ekonomika eurozóny sa oživuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy