ECB by mala bojovať s rizikom deflácie

Medzinárodný menový fond (MMF) sa obáva deflácie v eurozóne. Preto vyzval Európsku centrálnu banku (ECB), aby na odvrátenie tohto nebezpečenstva použila dostupné prostriedky. Informovala o tom agentúra Reuters.
MMF požaduje od ECB, aby znížila úrokové sadzby a komerčným bankám poskytla ďalšiu dlhodobú lacnú likviditu v rámci programu LTRO. Predstavitelia fondu dnes na blogu uviedli, že ECB sa môže rozhodnúť aj pre nákup dlhopisov vo veľkých objemoch namiesto ďalšieho kola lacných úverov pre banky v rámci programu LTRO. Banka by podľa fondu mala výrazne zvýšiť svoju bilanciu a takto bojovať s rizikami deflácie.
Rada guvernérov ECB bude vo štvrtok (6. 3.) rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb. Väčšina expertov očakáva, že banka ponechá svoj kľúčový úrok na historickom minime 0,25 %.
Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien dosiahlo v januári aj vo februári 0,8 %. To je hlboko pod inflačným cieľom ECB. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %. Podľa šéfa ECB Maria Draghiho eurozóne v súčasnosti nehrozí deflačná špirála klesajúcich cien a spotreby.

Súvisiace články

Aktuálne správy