Euro voči britskej libre na ročných minimách

Spoločná európska mena sa obchoduje voči britskej libre obchoduje na ročných minimách v okolí úrovne 0.82 EURGBP. Ako je na grafe znázornené žltou linkou, pár sa nachádza v klesajúcom trende od polovice minulého roku a ani rezistencie tvorené Fibonacciho pásmom výraznejšie nedokázali pokles zastaviť. Ak sa mu aj určitá horizontálna rezistencia postavila do cesty, ako naposledy úroveň 38.2 % FBR znázornená žltým krúžkom, pull-back mal len kratučké trvanie. Pár klesá po spodnej strane 50 MA a aj táto relatívne slabá rezistencia ho zráža k novým a novým minimám.

Source: Bloomberg

Zdá sa ale, že rok 2014 nebude pre euro až tak negatívny, pokým bude spomínaná úroveň 38.2 % FBR pôsobiť ako ručná brzda a nepustí cross pod 0.82. Problém môže nastať v prípade, ak by BoE zvýraznila možnosť rastu úrokových sadzieb tak, ako to v minulých mesiacoch jemne naznačovala. Druhý negatívny scenár by pre euro mohla napísať inflácia v eurozóne, ktorá v prípade poklesu v marci môže zvýšiť tlak na ECB a jej prípadné rázne kroky. Draghi stále totiž opakuje, že je pripravený konať v prípade potreby a práve klesajúca inflácia by mohla spôsobiť určitý pohyb.

Momenátlne je tak na koni libra, pričom každé jej oslabenie môže byť považované za príležitosť shortnúť EURGBP. Nehovoriac o možnosti získať kladný overnight úrokový swap.

Súvisiace články

Aktuálne správy