Kráti sa termín na podanie priznania k dani z príjmov

Firmy a občania majú už len necelé štyri týždne, do konca tohto mesiaca, na podanie daňového priznania k dani z príjmu za minulý rok.

"Daňové priznanie k dani podáva každý, koho minuloročný zdaniteľný príjem neoslobodený od dane prekročil 1867,97 eura," pripomína hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
Pokiaľ však zamestnanci vlani mali príjmy len zo zamestnania a do polovice februára požiadali zamestnávateľa o zúčtovanie preddavkov na daň, priznanie podávať nemusia.
Tým, ktorí lehotu nestihnú, Macíková odporúča, aby ešte do konca marca oznámili na daňový úrad odklad o tri, prípadne o šesť mesiacov, pokiaľ mali vlani príjem aj zo zahraničia.
Pre právnické osoby platia od tohto roka nové pravidlá. "Povinné sú podať priznanie bez ohľadu na výšku príjmov v roku 2013. Od tohto roka nie je stanovená žiadna minimálna výška dane, preto v tlačive priznania je potrebné na riadku 850 uvádzať daň bez ohľadu na jej výšku, aj keď nepresiahne 17 eur," upozornila Macíková.
Firmy podľa nových pravidiel nie sú povinné zaplatiť vypočítanú daň, len ak nepresiahne 5 eur. Platitelia dane z pridanej hodnoty (DPH) majú zase povinnosť posielať daňové priznanie na daň z príjmov elektronicky.

Súvisiace články

Aktuálne správy