HDP Slovenska sa vyvíja trochu lepšie, ako je priemer EÚ

Medziročne sa v štvrtom kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) celej Európskej únie zväčšil o 1,1 %, slovenské hospodárstvo medziročne vzrástlo o 1,3 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnil o 0,3 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 %. Medziročne ekonomika eurozóny podľa sezónne upravených údajov v štvrtom kvartáli posilnila o 0,5 % a v rámci celej EÚ o 1,1 %. Za celý minulý rok HDP eurozóny klesol o 0,5 %, ale ekonomika celej EÚ o 0,1 % vzrástla. Vyplýva to z druhého odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý zverejnil v stredu.

Hospodárstvo Slovenska sa v štvrtom kvartáli minulého roka vyvíjalo mierne lepšie, ako bol priemer za celú Európsku úniu. Za október až december slovenská ekonomika medzikvartálne posilnila o 0,4 %, čiže rovnako, ako bol priemer celej EÚ. V porovnaní so štvrtým kvartálom 2012 sa však zväčšila o 1,3 %, pričom rast za celú EÚ bol na úrovni 1,1 %.

V rámci členských krajín únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa ekonomika v októbri až decembri 2013 medzikvartálne najvýraznejšie zväčšila vo Švédsku (+1,7 %), v Českej republike (+1,6 %), v Rumunsku (+1,5 %) a v Litve a v Slovinsku (zhodne +1,2 %). Medzikvartálne oslabenie hospodárstva evidovali na Cypre (-1 %), v Dánsku (-0,5 %), vo Fínsku (-0,3 %) a v Estónsku (-0,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy