Súkromný sektor eurozóny zvyšuje tempo rastu

Podniky v eurozóne zaznamenali vo februári najrýchlejšie tempo rastu za posledného dva a pol roka

Súkromný sektor eurozóny zaznamenal minulý mesiac najrýchlejšie tempo rastu za posledného dva a pol roka. Z prieskumov vyplýva, že sektor služieb sa rozširoval dokonca rýchlejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Najväčšiu mieru oživenia ekonomiky z krajín 18-člennej menovej únie zaznamenalo Nemecko. Francúzska ekonomika poklesla, pričom rozdiel medzi mierou jej poklesu a mierou rastu Nemeckej ekonomiky je najväčší za posledných 16 rokov prieskumov.

Index nákupných manažérov (PMI), ktorý meria obchodnú činnosť viac ako tisíc firiem eurozóny a je indikátorom ekonomického zdravia bol revidovaný na 53,3 bodu z 52,7 bodu. Index sa nad hranicou 50 bodov nachádza už osem mesiacov v rade, pričom práve táto hranica oddeľuje rast od poklesu ekonomiky.

Ekonóm Chris Williamson z agentúry Markit vyhlásil, že ide o najrýchlejšie tempo rastu od júna 2011. Williamson tiež dodal, že medzi krajinami eurozóny zostávajú veľké regionálne rozdiely.

PMI Nemecka vzrástol na 33-mesačné maximum. PMI Francúzska naďalej zostáva pod hranicou 50 bodov a klesol dokonca najviac za posledné dva roky. Taliansko a Španielsko, ako predstavitelia tretej a štvrtej najväčšej ekonomiky v bloku, zaznamenali veľký rast.

Rast spomínaného indexu boľ ťahaný rastom PMI služieb, ktorý stúpol z 51,7 bodu na 52,6 bodu, čo predstavuje najvyššiu úroveň od júna 2011. Pre zvýšenú aktivitu v danom sektore spoločnosti prijímajú nových zamestnancov. Spôsobilo to rast subindexu zamestnanosti na 50,1 bodu zo 49,7 bodu v januári. Aby spoločnosti zvýšili dopyt, boli nútené znižovať ceny tovarov a služieb.

Inflácia v menovej únii bola vo februári 0,8 %, čo je výrazne pod cieľovým stropom Európskej centrálnej banky, ktorá vrchnú hranicu stanovila na 2 %. Obavy z deflácie v regióne zmieňuje práve miera PMI.

Súvisiace články

Aktuálne správy