Aktivita čínskeho sektora služieb vzrástla

Index nákupných manažérov čínskeho odvetvia služieb, ktorý pre banku HSBC zostavuje agentúra Markit, posilnil vo februári na 51 bodov z januárovej úrovne 50,7 bodu.

Aktivita v čínskom sektore služieb vo februári posilnila, čiže sa odrazila z 2,5-ročného minima, na ktorom bola v predchádzajúcom mesiaci. Index nákupných manažérov (PMI) čínskeho odvetvia služieb, ktorý pre banku HSBC zostavuje agentúra Markit, posilnil vo februári na 51 bodov z januárovej úrovne 50,7 bodu. Smerom nahor ho posunuli nové objednávky. Index aktivity v sektore je tak nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles odvetvia od jeho rastu.

„Februárové údaje naznačili silnejšiu expanziu podnikateľskej aktivity a nových objednávok vo firmách čínskeho sektora služieb,“ uviedli HSBC a Markit vo vyhlásení. Z indexu nákupných manažérov vyplýva, že firmy pôsobiace v oblasti služieb vo februári boli naďalej optimistické a očakávajú, že podnikateľská aktivita bude o rok na vyššej úrovni ako teraz.

Správa o posilnení aktivity čínskeho sektora služieb prišla v čase, keď čínsky premiér Li Kche-čchiang na výročnom zasadaní parlamentu krajiny povedal, že rast domáceho dopytu bude silným motorom rastu ekonomiky. Konštatoval, že to zároveň bude dôležitou štrukturálnou zmenou, keďže krajina realizuje reformy s cieľom podporiť rast ťahaný spotrebiteľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy