MŽP má výhrady voči znižovaniu emisií

Návrh Európskej komisie počíta so znížením uhlíkových emisií o 40 percent oproti roku 1990. Dosiahnuť to európske štáty majú do roku 2030. Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu je plán príliš ambiciózny. Naplňovanie tohto cieľa by na Slovensku mohlo znamenať zvýšenie nezamestnanosti.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 5. marca (SITA) – Slovensko má výhrady voči plánu Európskej komisie na znižovanie emisií uhlíka. Informoval o tom hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Výhrady na zasadnutí Rady ministrov pre životné prostredie v Bruseli tlmočil minister životného prostredia Peter Žiga. Plán je podľa ministra príliš ambiciózny. „Pre náš priemysel by znamenal obmedzenie z hľadiska nákladovosti a rentability,“ povedal Žiga s tým, že naplňovanie tohto cieľa by na Slovensku mohlo znamenať zvýšenie nezamestnanosti. Do problémov by sa podľa neho dostali najmä hutnícky a chemický priemysel, ktoré patria na Slovensku k najväčším zamestnávateľom.

Návrh Európskej komisie počíta so znížením uhlíkových emisií o 40 percent oproti roku 1990. Dosiahnuť to európske štáty majú do roku 2030. Návrh taktiež počíta s dosiahnutím podielu obnoviteľných zdrojov energie na 27 percent celkovej spotreby. Návrh kritizovali aj ekologické organizácie, napríklad Greenpeace. Tie ho však zhodnotili ako málo ambiciózny.

Ministri životného prostredia rokovali aj o obmedzení alebo zákaze pestovania geneticky modifikovaných organizmov, ochrane pôdy a boji proti obchodovaniu s voľne žijúcimi druhmi živočíchov.

Súvisiace články

Aktuálne správy