Miliardár Buffet verí tlačeným novinám, nie je sám

, investičníweb Foto:SITA

V posledných rokoch si americkí miliardári našli novú investičnú hračku - papierové noviny. Predovšetkým kvôli internetu im pritom mnohí prorokujú postupný zánik, hlavne tým, ktoré majú len regionálny dosah.

Warren Buffet si predvlani kúpil Richmond Times – Dispatch a rok predtým The Omaha World – Herald, informuje investiční web. K novinám má 83 ročný úspešný burzový obchodník citový vzťah. Ako mladík ich roznášal. Buffett do novín investuje, zbavuje ich dlhov, opravuje výrobné kapacity a združuje do divízie BH Media Group, ktorá sa stále pozerá po nových akvizíciách. BH Media už do médií investovala vyše 400 miliónov dolárov, v súčasnosti vlastní približne 70 titulov, z toho asi 30 tlačených.

Migrácia reklamy a čitateľov na internet znižuje príjmy malých novín, ktoré nemôžu kvalitou a pokrytím konkurovať národným novinám. Preto sa snažia čitateľa udržať zameraním sa na miestne udalosti, ktoré nikto iný nepokrýva, ale ktoré sú pre miestnych obyvateľov nenahraditeľné. Podľa Buffetta aj tieto noviny, keď zvolia správny prístup k svojej webovej mutácii a pritiahnu miestnych  inzerentov, majú solídnu šancu zarábať.

Že nejde o žiadne staromilectvo a sentimentalitu, ale o normálne podnikanie, dokázal Buffett svojim vyhlásením, že z médií očakáva aspoň 10 % ročnú návratnosť investovaného kapitálu. Živoriace noviny, aj keď sa im dostane lepšieho zaobchádzania, úplne pokojné ale byť nemôžu. BH Media v roku 2012 jeden zo svojich denníkov zavrela, pretože bol stratový.

Vzťah presláveného investora k tlačeným médiám je dlhodobý. Už v roku 1973 ako majiteľ Omaha Sun pomáhal novinárom odhaliť škandál v miestnej charitatívnej organizácii, keď im radil, ako sa vyznať v účtovníctve nadácií. Novinári z Omaha Sun potom za svoje odhalenie získali prestížnu Pulitzerovu cenu. V tom istom roku dostal "Pulitzera" aj Washington Post za odkrytie škandálu Watergate, ktorý viedol k odstúpeniu prezidenta Nixona. Práve Washington Post kúpil vlani ďalší miliardár, majiteľ a riaditeľ Amazonu Jeff Bezos, za 250 miliónov dolárov.

Zapojenie sa veľkých hráčov z biznisu do vydávania novín má tiež jeden nečakaný efekt. Banky, ktoré sa predtým malým novinám vyhýbali, sa na ich podnikanie začali pozerať o niečo priaznivejšie a sú ochotnejšie im požičiavať peniaze.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy