Ruská analýza: Krym by sa mohol stať nezávislou krajinou

, Renaissance Capital Foto:SITA

Odborníci moskovskej investičnej banky Renaissance Capital nepočítajú s rozdelením Ukrajiny. V súvislosti s budúcnosťou krymského polostrova pripúšťajú tri možné scenáre.

Rusko si chce zaistiť námornú základňu v Sevastopole z dlhodobého hľadiska. Na základe podpísanej zmluvy s Ukrajinou ju môžu používať do roku 2042. Zároveň chce zabrániť ďalšej expanzii NATO vstupom Ukrajiny. Toto vidia ako dva skutočné dôvody krymského ruského zásahu odborníci najväčšej ruskej investičnej banky Renaissance Capital, špecializujúci sa na rozvíjajúce sa trhy.

Ruská citlivosť vo vzťahu k rozširovaniu NATO siaha do minulosti k rozpadu Sovietskeho zväzu. Rusi sa tak pamätajú, že generálny tajomník Michail Gorbačov súhlasil so znovuzjednotením Nemecka pod podmienkou, že NATO sa nebude rozširuje na východ. Táto podmienka ale nebola splnená. Podľa Renaissance Capital môže výsledok referenda z 30. marca rozhodnúť o budúcnosti krymského polostrova. Je možné, že získa väčšiu autonómiu v rámci Ukrajiny, alebo sa dostane bližšie k Rusku , alebo sa stane úplne nezávislý.

Z toho nevyplýva, že Rusko by sa snažilo o odtrhnutie východnej časti Ukrajiny. Krym má v povedomí ruskej verejnosti zvláštne postavenie. Táto susedná krajina je jediný región s ruskou väčšinou. Mnohí považujú Sevastopoľ za ruské mesto, ktoré zohralo dôležitú úlohu v 19. storočí v krymskej vojne a počas druhej svetovej vojny. Polostrov bol pripojený k Ukrajine až v roku 1954.

Východná Ukrajina je podľa investičných bankárov menej strategicky dôležitá pre Moskvu. Je to charakteristické, že za ruského priateľa považovaný bývalý prezident Viktor Janukovyč vyhral vďaka 900 000 hlasom v prezidentských voľbách roku 2010, z toho 800 000 dostal z Krymu. Získaním menšej východnej časti by pravdepodobne narástla nepriateľská nálada voči Rusku na väčšej západnej časti krajiny, ktorá by intenzívnejšie smerovala k NATO a EÚ. Preto analytici Renaissance Capital očakávajú, že Rusko má záujem o decentralizovanejšiu, federálnejšiu Ukrajinu, so slabšou centrálnou mocou než tomu bolo doteraz.

Celkovo možno povedať, že na Kryme zostáva silné napätie medzi Rusmi a Ukrajincami až do uskutočnenia referenda, ale nikto nemá záujem o vojnový stav. Rusko a Ukrajina má za sebou tisícročnú spoločnú históriu, oba národy sa považujú za bratské, často sa vyskytujú aj rodinné vzťahy medzi nimi. Odborníci investičnej banky očakávajú, že konflikty sa časom utlmia. A keď sa procesy dostanú pod medzinárodnú kontrolu, nadíde čas, že sa aj investori vrátia na ukrajinský akciový trh. Do vtedy ale zostáva situácia napätá. Investori sa boja prebiehajúceho konfliktu kvôli sankciám a vojenským  intervenciám.

Pokiaľ ide o ruský akciový trhu, v tomto kontexte majú odborníci Renaissance Capital neutrálny postoj. Ak by sa ruskí vojaci objavili vo východnej časti Ukrajiny a/alebo by do platnosti vstúpili sankcie proti Rusku, pre investorov by to znamenalo viac opatrnosti. Naopak čoraz viac blížiace sa diplomatické riešenie by malo práve opačný účinok.

Je logické, že investičná banka odporúča ako bezpečné útočisko ruské spoločnosti. Tie majú nízke dlhy, výnosy realizované v amerických dolároch, zatiaľ čo výdavky platia v rubľoch. Medzi takéto spoločnosti patrí aj na Slovensku známa ropná spoločnosť Lukoil, alebo Norilsk Nickel podnikajúci v ťažkom priemysle. Z bánk sú bezpečnejšie česká Komerční a poľské banky, zatiaľ čo maďarská OTP Bank je rizikovejšia aj kvôli silnej ruskej a ukrajinskej expozícii.

Medzi regiónmi MENA odporúčajú Stredný východ a severnú Afriku, ktoré by mohli mať prospech z dôvodu politicko – vojenského napätia cez stúpajúce ceny ropy, navyše niektoré krajiny fungujú s pevným  výmenným kurzom. V regióne strednej a východnej Európy odporúčajú Českú republiku, tá je menej vystavená procesom na Ukrajine ako Poľsko, alebo Maďarsko. Poliaci sú ovplyvnený vďaka geografickej polohe, Maďari z obchodných dôvodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy