Ekonomika USA by v tomto roku mohla posilniť o 3 %

Vyhlásil to bývalý šéf amerického Federálneho rezervného systému Ben Bernanke. Podľa jeho slov je výhľad ekonomiky v porovnaní s inými priemyselnými krajinami pozitívny.

Výhľad americkej ekonomiky je v porovnaní so zvyškom industriálneho sveta pozitívny. Povedal to bývalý šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke s tým, že existujú dobré dôvody myslieť si, že americká ekonomika v tomto roku posilní o približne tri percentá. Podľa jeho slov sa realitný trh v krajine pomaly zotavuje a taktiež stavebný sektor bude rásť. Práve realitný trh brzdil rast americkej ekonomiky. Zároveň však vyhlásil, že kríza v USA ešte neskončila. „Prvá vec, čo sa USA naučili je, že USA nie sú imúnne voči kríze,“ povedal Bernanke.

Americká vláda koncom februára zredukovala svoj odhad rastu ekonomiky v štvrtom kvartáli, keďže sa ukázalo, že spotrebiteľské výdavky a export za október až december boli menej silné, ako sa pôvodne myslelo. Ministerstvo obchodu USA uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medziročne posilnil o 2,4 %. V januári pritom odhadovalo, že ekonomický rast v štvrtom kvartáli bol na úrovni 3,2 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že vláda odhad rastu HDP zredukuje na úroveň 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy