Január predznamenáva tohtoročný úspešný rok v hypotékach

, Fincentrum Foto:SITA

Hypotekárne úvery zaznamenali v januári tradičné ochladenie. Prvý mesiac v roku je vždy mesiacom s najnižším objemom úverov na bývanie. Inak tomu nebolo ani tento rok. Úrok stavebných úverov však klesol v januári na rekordné minimum, dosiahol 4,38 percenta.

Napriek ochladeniu na trhu hypotekárnych úverov, pri poskytnutom objeme 272 mil. eur ide oproti januárovým hodnotám z iných rokov o vysoké číslo. Naznačuje to, že počas roka by obchody mohli dosahovať zaujímavé hodnoty. Očakáva sa, že tento rok bude pre hypotéky opäť úspešný. Minulý rok si občania od bánk požičali rekordne najviac, pričom vrcholom bol október s objemom 440 mil. eur.  Fincentrum očakáva, že tento rok sa bude situácia vyvíjať podobne. Bude totiž končiť fixácia úverov z úspešného roka 2011. "Tieto úvery bude teda možné predčasne splatiť a prípadne preniesť do inej banky. Úroková sadzba bola pred tromi rokmi o zhruba jeden a pol percenta vyššia ako dnes, bude teda motivácia k hľadaniu lepšieho úroku," uvádza Ján Porázik, analytik Fincentra.

Vlani tvorili prenesené úvery zhruba dve tretiny nových hypoték. Podobne by tomu mohlo byť aj tento rok. "Úrok na hypotékach dosiahne pravdepodobne tento rok svoje nové minimum. Inflácia je nízka, medzibankové sadzby tiež a konkurencia sa zvyšuje. To sú všetko faktory, ktoré budú tlačiť na pokles úrokov," hovorí Porázik.

Banky tento rok prišli s jarnými akciami netradične skoro. Zvyčajne začínajú s akciami až v marci, no tento rok už začiatkom februára znižovali sadzby, odpúšťali poplatky a predháňali sa v možnostiach mimoriadnych splátok. Témou kampaní viacerých bánk je práve možnosť splatiť popri bežnej splátke aj niečo navyše a znížiť si tak výšku istiny.

V prospech tohtoročných úverov na bývanie hovorí aj trh nehnuteľností, ktorých ceny sú stále stabilné a ďalej aj vývoj nezamestnanosti, ktorá by mala začať v priebehu roka klesať. Aj toto bude tento rok zvyšovať záujem o hypotéky.

V januári bol objem úverov zo stavebného sporenia 1,4 mil. eur. Rekordne nízka však bola úroková sadzba zo stavebných úverov 4,38%, čo predstavuje historické minimum. Za poklesom úroku pri stavebných úveroch je zníženie sadzby úverov najväčšieho poskytovateľa na trhu Prvej stavebnej sporiteľne. Tá uvádza, že v januári narástol počet schválených úverov medziročne o 7%. 

Oproti decembru 2013 zaznamenali medziúvery zo stavebného sporenia pokles na 22,9 mil. eur. Medziročne však zaznamenali nárast objemu približne o štyri milióny eur a mierny pokles úrokovej sadzby o 0,16% na aktuálny priemerný úrok 5,91%.

Spotrebiteľské úvery zaznamenali po silnom decembri pokles na 116 mil. eur s miernym nárastom sadzby na 14,06%. Medziročne však spotrebiteľské úvery zaznamenali nárast a zároveň mierny pokles úrokovej sadzby.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy