Priemyselné ceny na Slovensku klesli viac ako bol priemer EÚ

Ceny priemyselných producentov Európskej únie v januári medzimesačne klesli o 0,4 %, na Slovensku sa znížili o 0,6 %.

Ceny priemyselných výrobcov v rámci eurozóny v januári medzimesačne klesli o 0,3 % a v rámci celej Európskej únie oproti decembru oslabili o 0,4 %. Medziročne sa januárové ceny priemyselných producentov eurozóny znížili o 1,4 % a v rámci celej EÚ oslabili o 1,2 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Na Slovensku bol januárový medzimesačný pokles priemyselných cien výraznejší ako v celej eurozóne aj EÚ, a to o 0,6 %. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, išlo o tretí najvýraznejší medzimesačný pokles. Najväčší medzimesačný pokles výrobných cien evidovali v Česku a Španielsku (zhodne -1,3 %) a na druhom mieste bola Litva (-0,8 %). Na tretej priečke bolo spoločne so Slovenskom aj Francúzsko, kde priemyselné ceny tiež oslabili o 0,6 %. Nasledovala Veľká Británia (-0,5 %). Najviac sa januárové ceny priemyselných výrobcov medzimesačne zvýšili v Estónsku (1,1 %) a v Lotyšsku (1 %).

Medziročný januárový pokles cien priemyselných producentov bol na Slovensku v rámci Európskej únie štvrtý najvýraznejší. Najviac sa oproti januáru znížili na Cypre (-4,8 %), v Belgicku (-3,9 %), Litve (-3,7 %) a na Slovensku (-2,7 %). Medziročný rast evidovali iba v Írsku (2,1 %), Lotyšsku (0,5 %), Estónsku (0,3 %) a Švédsku (0,1 %). V medziročnom porovnaní boli ceny priemyselných výrobcov stabilné na Malte a vo Veľkej Británii.

Súvisiace články

Aktuálne správy