Väčšinu kontrolných výkazov DPH podali podnikatelia bezchybne

Podnikatelia prvé elektronické podanie kontrolných výkazov dane z pridanej hodnoty (DPH) zvládli, nepotvrdili sa tak ich obavy z veľkej chybovosti. Prvýkrát ich podávali v priebehu februára.
„Z kontrolných výkazov, ktoré nám poslali, bolo 70.974, teda takmer dve tretiny bez chyby. Len tretina výkazov má viac ako 10 chýb,“ konštatovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Ubezpečila, že chyby v kontrolnom výkaze neznamenajú automaticky sankciu pre daňový subjekt. Pokutu totiž nedostane, ak kontrolný výkaz podal neskôr ako daňové priznanie, avšak v zákonnej lehote po skončení zdaňovacieho obdobia z vlastného podnetu. Prípadne ak podal dodatočný výkaz, ktorým opravil neúplné alebo nesprávne údaje v podanom kontrolnom výkaze z vlastného podnetu alebo v lehote určenej vo výzve.
Do polnoci 25. februára, dokedy mali prvý kontrolný výkaz poslať mesační platitelia DPH, prišlo na finančnú správu 92.667 riadnych výkazov, čo predstavuje 91,8 % z celkového počtu, ako aj 8231 opravných a 57 dodatočných kontrolných výkazov. „Len 6 výkazov bolo takzvaných nadrozmerných, teda mali viac ako 90.000 riadkov,“ vyčíslila Macíková. Zvyšných 100.949 malo veľkosť do 9 MB. Pri takýchto kontrolných výkazoch si podnikatelia môžu vybrať, či ho pošlú cez portál finančnej správy alebo aplikáciu eDane.
Štvrťroční platitelia budú výkaz po prvýkrát posielať v apríli tohto roka.
Elektronické kontrolné výkazy zaviedla súčasná vláda ako jedno z opatrení boja proti daňovým podvodom. Zlepšiť sa má krížová kontrola faktúr prijatých a vydaných podnikateľmi a zamedziť výskyt fiktívnych daňových operácií. Finančná správa predpokladá, že vďaka kontrolnému výkazu podnikatelia v roku 2016 už nebudú musieť podávať daňové priznanie na DPH. Teda zníži sa ich administratívna záťaž.

Súvisiace články

Aktuálne správy