OTP, Raiffeisen, UniCredit: Mnohé banky môžu prísť o veľa vďaka Ukrajine

, portfolio Foto:SITA

Zdá sa, že Raiffeisen uviazla na Ukrajine. Skôr než sa jej podarilo predať miestnu dcérsku pobočku vypukla veľká ukrajinská kríza. Ide o západoeurópsku banku s najväčšou expozíciou na Ukrajine, nie náhodou skupina oslabila len za včerajší deň o takmer 10 %. Paradoxne udalosťami dosť utrpeli aj ruské banky. Báť sa môžu aj tie talianske a francúzske a maďarské.

Ukrajinský bankový sektor pozostávajúci z viac ako sto hráčov, je zo 72 % v ukrajinskom vlastníctve. Z toho 18 % v štátnom. Zo zahraničných môžu najviac stratiť okrem maďarskej aj tie rakúske, talianske a ruské. Expozícia rakúskej Raiffeisen tvorí na Ukrajine okolo 4,5 miliardy eur a celkové aktíva Sberbank sú tu vo výške približne 2,9 miliardy eur, expozícia UniCredit – 2,3 miliardy eur a OTP takmer 2,0 miliardy  eur. Expozícia ruskej VTB banky je odhadovaná na 400 miliónov eur.

Tieto banky ohrozuje na jednej strane strata v dôsledku nesplácaných úverov (vo výške viac ako 40 % priemerného NPL) a na strane druhej v krátkodobom horizonte hroziace masívnejšie výbery. Tie sa podľa ukrajinskej centrálnej banky pohybovali v čase krvavých pouličných stretov na úrovni 7 %, čo môže byť viac ako 4 mld eur. V piatok síce obmedzili výber v hotovosti na 15 tisíc hrivien za deň (asi 1115eur), ale nie je pravdepodobné, že by sa tým výber peňazí zastavil.


Nie je to práve najšťastnejšie obdobie na predaj ukrajinskej banky, ktorú máte vo vlastníctve. Raiffeisen sa ale tohto cieľa nezriekla. "Traja zo štyroch záujemcov držia svoju ponuku za Raiffeisen Bank Aval," povedali zástupcovia pre Financial Times. Raiffeisen je štvrtá najväčšia úverová inštitúcia na Ukrajine, s 818 pobočkami a 3 100 000 zákazníkmi. Veľkosťou poráža ruskú VTB aj Sberbank. Čím viac eskaluje ukrajinská kríza, tým je menej pravdepodobné, že sa podarí predať túto ukrajinskú dcéru s účtovnou hodnotou okolo 820 miliónov eru. V piatok Karl Sevelda, generálny riaditeľ spoločnosti Raiffeisen Bank International hovoril ešte pozitívne o situácii na Ukrajine, po víkendovej invázii na Krym už ale rakúska finančná inštitúcia vidí veci v inom svetle. Analytici len hádajú koľko môže Raiffeisen v dôsledku vývoja na Ukrajine stratiť. Jedna vec je ale istá. "Účinky sú komplexné a samozrejme negatívne," povedal Financial Times moskovský analytik. Podľa neho veľký podiel nesplácaných úverov zvyšuje hlavný rizikový faktor. Aj ruské banky utrpeli kvôli ukrajinskej situácii. VTB klesla od začiatku roka o 24 %, Sberbank o 19 %. Analytici uviedli, že trhy sa obávajú toho, že ukrajinská kríza má vplyv na ruskú ekonomiku.


Generálny riaditeľ najväčšej ruskej banky Sberbank nedávno oznámil, že pozastavuje úvery pre nových zákazníkov na Ukrajine. Dodal však, že sa to netýka veľkých, finančne silných firemných zákazníkov. Minulý týždeň tieto kroky nasledovala aj VTB. Nejde o náhodu, veď sú to ruské štátne banky a na druhej strane konfliktu sa predsa nachádza Rusko. Trhový podiel ruských bánk na Ukrajine vzrástol za posledných päť rokov takmer jeden a pol násobne.

Agentúra Fitch minulý týždeň vydala varovanie v súvislosti s prítomnosťou ruských bánk na Ukrajine. Podľa hodnotenia môže ukrajinská expozícia významne ovplyvniť ich kapitálovú pozíciu, ak sa finančná situácia tamojších dlžníkov výrazne zmení. Podľa Societe Generale majú ruské banky expozície na Ukrajine na úrovni 30 miliárd dolárov, čo predstavuje takmer 13,5 % ukrajinského HDP. Toto číslo pravdepodobne zahŕňa nielen miestne dcérske expozície ruských bánk, ktoré tvoria celkom asi 7 miliárd dolárov, ale aj úvery a investície priamo z Ruska.

Mnohé západné banky stihli opustiť Ukrajinu včas. V posledných rokoch opustili krajinu nemecká Commerzbank, rakúska Erste Bank, švédska Swedbank aj talianska Intesa Sanpaolo, hoci tá so stratou vo výške 100 miliónov eur. Ale v dôsledku nepriamych trhových účinkov nemôžu pokojne spávať ani akcionári spomínaných bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy