Európa je menej závislá na plyne dodávanom cez Ukrajinu

Z Ruska pochádza 25 % európskeho dopytu po plyne, čo predstavuje denný tok 270 mil. metrov kubických. Až tretina z daného množstva sa dodáva cez Ukrajinu.

Mierne zimy a zlepšenie infraštruktúry znamenajú pre Európu nižšiu závislosť na ruskom zemnom plyne distribuovanom cez Ukrajinu v porovnaní s minulými rokmi. Rusko je v Európe najväčším dodávateľom zemného plynu. Pokrýva až 25 % kontinentálneho dopytu, čo predstavuje denný tok 270 mil. metrov kubických zemného plynu v celkovej hodnote 100 mil. USD. Až tretina z daného množstva sa dodáva cez Ukrajinu.

Obavy zo stability dodávok do Európy vzrástli počas víkendu, kedy ruský prezident Vladimir Putin deklaroval právo na napadnutie svojho suseda, aby ochránil Rusov žijúcich na Ukrajine. Napätie na Ukrajine by mohlo viesť k zvyšovaniu cien zemného plynu. Gazprom v pondelok uviedol, že tranzit plynu do Európy cez Ukrajinu bol na normálnej úrovni, ale varoval, že po prvom štvrťroku môže zvýšiť ceny pre Kyjev. To zvýšilo obavy, že plyn sa môže použiť ako politický nátlak v kríze. Analytici však tvrdia, že tieto obavy čiastočne odstraňuje mierna zima, ktorá dovolila európskym krajinám držať dostatočné množstvo zásob plynu, ktoré môžu využiť v prípade nestability.

Zlepšenie infraštruktúry podľa analytikov znamená, že do západnej Európy sa dodávky ruského zemného plynu môžu distribuovať aj cez alternatívne trasy, pričom jednou z nich je plynovod Nord Stream, ktorý vedie cez Baltické more do Nemecka. Ďalšou z možností je potrubie, ktoré prechádza Bieloruskom a Poľskom a smeruje taktiež do Nemecka.

V Nemecku, ktoré je najväčším spotrebiteľom zemného plynu v Európe a najväčším zákazníkom Ruska sú zásoby naplnené na 60 %, čo predstavuje 60 dní energetickej samostatnosti. Na Slovensku je podľa posledných informácií premiéra Roberta Fica v zásobníkoch 1,77 mld. metrov kubických plynu, čo by malo vystačiť na päť mesiacov. Podobná situácia je podľa neho aj v prípade ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy