Najčastejším podvodom na internete sú aj naďalej nespoľahlivé e-shopy

, ECC-Net Foto:SITA

Zobrazilo sa vám už okno so správou, že polícia alebo iný orgán zablokovali váš počítač, pretože ste spustili program, ktorý poškodzuje autorské práva? Podľa spoločností na ochranu spotrebiteľov práve toto môže byť jedna z najviac používaných podvodných techník pre tento rok.

Medziročne rastie počet on line zákazníkov, ktorí  nakupujú predovšetkým knihy, ale populárne je aj poistenie, či rezervácia dovolenky, dopravy, vstupenky na kultúrne podujatia, či počítačové doplnky. Zo zvýšeného počtu on line nákupov chcú samozrejme vyťažiť čo najviac aj podvodníci, ich triky sú čoraz prepracovanejšie.

Podľa správy Európskych spotrebiteľských centier, v ktorej zhrnuli svoje skúsenosti z roku 2013 sa uvádza, že najčastejším podvodom je stále ponuka niekoľkých internetových obchodov. Tie sa hrdia tým, že za skvelú cenu vám pošlú od výpočtovej techniky cez spotrebnú elektroniku a mobilné telefóny až po značkové oblečenie akýkoľvek produkt. Ale po predbežnej úhrade kúpnej ceny nakoniec z dodávky nič nie je, alebo sa k vám dostane nekvalitný tovar, často falošnej značky. Navyše skúsenosti ukazujú, že uvedené kontaktné údaje ako je e – mail alebo telefón sú nefunkčné, preto spotrebiteľ už nie je schopný kontaktovať obchodníka so sťažnosťou, nebodaj ju vybaviť vo svoje prospech. Rovnako často sa stáva, že podvodná stránka po čase jednoducho zmizne. Preto neverte ponukám, ktoré sú príliš dobré na to, aby boli pravdivé.

Skúsenosti hovoria aj o veľkom množstve prípadov, kedy si cez internet zákazník kúpi zo zahraničia ojazdené auto. U nás pravdepodobne takýchto štamgastov veľa nebude, ale za zmienku určite stojí podvod, kedy sa predajca snaží získať dôveru takým spôsobom, že kupujúcemu ponúkne aj "spoľahlivého" nezávislého prepravcu. Ako sa neskôr ukáže, predávajúci aj prepravca spolupracujú s jediným cieľom, obrať zákazníka.

Za najnovší druh on line ​​podvodov sa pozažuje vyskakovacie okno s informáciou o tom, že počítač je zablokovaný políciou, pretože spotrebiteľ (nič netušiac) spustil program na sťahovanie, čím sa previnil voči autorskému zákonu. Avšak počítač môže byť odblokovaný, stačí poslať „pokutu“ na uvedené číslo účtu. Podvodníci sa spoliehajú na situáciu, kedy je preľaknutý užívateľ náchylný uveriť, že skutočne dostal oficiálnu výzvu, pričom má obavy z následkov svojho činu a tak si radšej zvolí cestu opísanú v návode a zaplatí požadovanú sumu. Môže sa to prihodiť najmä menej ostrieľaným seniorom, ktorí by mali takéto upozornenia ignorovať. Ľahko sa to povie, ale ak niekto nie je v prostredí internetu tak celkom doma…

Rovnako je potrebné zdôrazniť riziká spojené s využívaním inteligentných telefónov. Široká škála funkcií a aplikácií poskytuje pohodlný spôsob na realizáciu finančných transakcií. Nech je tu už spomenuté on line nakupovanie, alebo bankové prevody. Vždy je nutná istá dávka obozretnosti, aby sa osobné údaje neocitli v rukách neoprávnených osôb. Ak je to možné, používajte vždy najnovší operačný systém, aby sa dosiahla vysoká úroveň ochrany. PIN kód je vhodné používať nielen pri štarte zariadenia, ale aj pri odblokovaní displeja. Nikdy do telefónov, ani počítačov neukladajte osobné údaje a prístupové kódy, či používané heslá. Možno by stálo za zváženie aj do telefónu nainštalovať antivírusový program.

Súvisiace články

Aktuálne správy