V januári si Slováci v obchodoch najviac priplatili za konzumné zemiaky

Slováci si v januári tohto roka v obchodoch najviac priplatili za konzumné zemiaky. Tie v úvode roka medziročne zdraželi až o 34,69 %. Druhou najdrahšou potravinou v januári 2014 bolo kyslé mlieko, cena ktorého sa medziročne zvýšila o 8,47 %. Treťou najdrahšou potravinou boli sardinky v oleji, tie medziročne zdraželi o 7,61 %.
Vyplýva to z najnovšej Cenovej hitparády, ktorú každý mesiac zostavuje Poštová banka na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat. „Medzi potravinami, ktoré si pripísali v januári tohto roka vyšší nárast ceny, sa zaradili aj mliečne výrobky, vrátane masla, mlieka či tvarohu,“ uviedla analytička Poštovej banky (PB) Eva Sadovská.
Najvýraznejší medziročný pokles ceny zaznamenali biele rožky. Ich cena klesla o 16,67 %. Lacnejšie ako pred rokom mohli občania v obchodoch v januári kupovať aj čerstvé slepačie vajcia či kryštálový cukor. „V januári sme v obchodoch zaplatili menej aj za ďalších 16 potravín, vrátane viacerých výrobkov z mäsa. Ceny ovocného jogurtu medziročne stagnovali,“ dodala Sadovská. Zlacneli aj jedlý olej, pšeničná polohrubá múka, šunková saláma, ale i bravčové karé s kosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy