Rusko môže tento rok dosiahnuť vyrovnaný rozpočet

Rusko môže podľa odhadu vlády tento rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Preto sa dokáže lepšie vyrovnať s postupným sprísňovaním menovej politiky v USA než ostatné rozvíjajúce sa krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministerstvo financií počíta v tomto roku s rozpočtovým deficitom na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Rozpočet však môže byť nakoniec aj vyrovnaný, uviedol dnes na stretnutí s investormi v Hongkongu ruský minister financií Anton Siluanov.
Siluanov je na ceste do Sydney, kde sa bude konať stretnutie krajín skupiny G20. Na zasadnutí bude v centre pozornosti sprísňovanie menovej politiky v USA a jeho vplyv na rozvíjajúce sa ekonomiky. Ruský rubeľ podobne ako meny ďalších rozvíjajúcich sa krajín sa v uplynulých týždňoch dostal pod tlak. Americká centrálna banka (Fed) totiž obmedzila program výkupu dlhopisov, čo znamená, že začala ukončovať extrémne uvoľnenú menovú politiku.
Investori stiahli svoje peniaze z mnohých rozvíjajúcich sa ekonomík, keďže USA sa pre nárast výnosov opäť stávajú atraktívnejšie pre investície. Rusko to vďaka svojej priaznivej rozpočtovej situácie prakticky nepocítilo, uviedol Siluanov. Ruský rubeľ oslabil približne o 10 %. Päť najviac zasiahnutých mien rozvíjajúcich sa krajín však oslabilo v priemere až o 20 %.
Ruská vláda počíta s tým, že domáce hospodárstvo bude profitovať z oživenia globálnej ekonomiky. Vlani sa ruský HDP zvýšil len o 1,3 %. Ruské ministerstvo hospodárstva v roku 2014 počíta s rastom na úrovni až 2,5 %. Naopak, ruská centrálna banka pred nedávnom znížila svoju prognózu z 2 % na 1,5 % až 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy