Čistý zisk Fannie Mae dosiahol v 4. kvartáli 6,5 miliardy USD

Americký hypotekárny ústav Fannie Mae zaznamenal v poslednom kvartáli 2013 čistý zisk 6,5 miliardy USD (4,7 miliardy eur). Pre finančný inštitút to bol už ôsmy ziskový štvrťrok po sebe. Fannie po zaplatení dividend za 4. kvartál plne splatí vládnu pomoc, ktorá ústav zachránila pred krachom. Informovala o tom agentúra AP.
Celoročný čistý zisk za rok 2013 dosiahol 84 miliardy USD oproti 17,2 miliardy USD v roku 2012. Podporil ho nárast cien domov a účtovné opatrenia, v rámci ktorých ústav využil daňové úľavy nazhromaždené zo strát z hypoték počas finančnej krízy.
Zisk vo 4. kvartáli klesol zo 7,6 miliardy USD v rovnakom období roka 2012.
Fannie Mae v marci vyplatí americkému ministerstvu financií dividendu vo výške 7,2 miliardy USD. Ministerstvo doteraz už dostalo od finančného inštitútu 114 miliárd USD. To znamená, že ústav viac než plne splatil finančnú pomoc vo výške 116 miliárd USD, ktorú dostal z peňazí daňových poplatníkov.
Vláda zachránila Fannie Mae a menší hypotekárny ústav Freddie Mac počas vrcholiacej finančnej krízy v septembri 2008, keď sa oba inštitúty dostali na pokraj kolapsu. Celkovo dostali od vlády 187 miliárd USD. Oba inštitúty sa vďaka postupnému zostaveniu trhu s bývaním opäť stali ziskovými.

Súvisiace články

Aktuálne správy