Nezamestnanosť v januári rástla aj pre firmy, prijímali menej ľudí

Nezamestnanosť na Slovensku podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR dosiahla v januári 13,61 %. Medzimesačne stúpla o 0,11 percentuálneho bodu, medziročne však poklesla o 1,19 percentuálneho bodu. Podľa analytikov sa pod mierny medzimesačný rast nezamestnanosti podpísali legislatívne zásahy vlády aj sezónny vývoj vo firemnom sektore. V januári je totiž tradične nižší dopyt zo strany podnikov po nových zamestnancoch.
Podľa personálno-poradenskej spoločnosti McROY januárový rast nezamestnanosti je po silnejšej vianočnej sezóne pomerne bežnou záležitosťou. „Pozitívom je, že prílev nových nezamestnaných sa medziročne znížil o približne 8000 osôb. Negatívom je zas fakt, že na prelome rokov opäť vstúpili do platnosti nové opatrenia štátu, ktoré apetít firiem prijímať nových ľudí znižujú. Tentoraz je to rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa či zavádzanie daňových licencií,“ tvrdí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.
Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka sú zase lepšie medziročné čísla nezamestnanosti najmä výsledkom nižšieho prílevu nových nezamestnaných do evidencie úradov práce. „Lepšie ekonomické vyhliadky väčšiny podnikov obmedzili tlak na znižovanie počtu zamestnancov, nábor nových zamestnancov je však naďalej obmedzený. Počet umiestnených nezamestnaných na trhu práce síce v januári veľmi mierne medzimesačne vzrástol, avšak nedosiahol ani úroveň z úvodu minulého roka,“ konštatuje Koršňák.
Analytici sú zároveň presvedčení, že počas nasledujúcich mesiacov sa bude situácia na trhu práce vyvíjať pozitívnejšie ako v minulom roku. „V roku 2014 by sa mohol trh práce stabilizovať a miera nezamestnanosti by mohla mierne klesnúť,“ očakáva analytik ČSOB banky Marek Gábriš.
Nezamestnanosť by tak podľa odhadov odborníkov mohla vo februári tohto roka klesnúť na úroveň 13,5 %. „Sezónny zimný výkyv nezamestnanosti sa tohto roku zmiernil vďaka miernejšej zime, keď časť sezónnych miest v stavebníctve pravdepodobne nebola v zime zrušená. Pomalší sezónny nárast nezamestnanosti v zimných mesiacoch by sa tak v jarných mesiacoch mohol naopak prejaviť v pomalšom sezónnom poklese nezamestnanosti,“ dodáva Koršňák.
Existujú však riziká, ktoré by mohli pokles nezamestnanosti na Slovensku v najbližších mesiacoch ohroziť. Podľa spoločnosti McROY je najvyšším rizikom rozširovanie platnosti kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa, ako aj prípadné negatívne zásahy do podnikateľského prostredia zo strany vlády. „Tu nemusí ísť nutne iba oblasť daní a odvodov. Príkladom nešťastnej úpravy legislatívy je i od 1. januára tohto roka platná novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorá potrebuje nutnú úpravu. Inak môže mnohým firmám výrazne sťažiť, ak nie znemožniť, efektívne fungovanie na trhu,“ dodáva Sirota.

Súvisiace články

Aktuálne správy