Medzimesačná inflácia v USA v januári spomalila na 0,1 %

Tempo rastu spotrebiteľských cien v USA sa v januári spomalilo. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Index spotrebiteľských cien sa v januári medzimesačne zvýšil o 0,1 % po 0,2-% náraste v decembri 2013, uviedlo americké ministerstvo práce. Tempo inflácie bolo v súlade s očakávaniami expertov oslovených agentúrou Bloomberg.
Medziročne sa spotrebiteľské ceny v januári zvýšili o 1,6 % po 1,5-% náraste v decembri. Januárový nárast bol najvyšší od júla 2013.
Medzimesačná jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, dosiahla v januári 0,1 %. Medziročne sa jadrový index zvýšil o 1,6 %.
„Inflačné tlaky sú veľmi utlmené,“ uviedol ekonóm firmy Ameriprise Financial Russell Price. „To je pozitívny vývoj pre kúpnu silu spotrebiteľov a dovoľuje centrálnej banke, aby sa plne sústredila na vývoj nezamestnanosti a rastu ekonomiky,“ dodal.
Separátna správa ministerstva práce ukázala, že počas uplynulého týždňa klesol počet Američanov, ktorí požiadali o podporu v nezamestnanosti. Počet nových žiadostí sa v týždni skončenom 15. februára znížil o 3000 na 336.000, pričom experti počítali s poklesom až na 335.000.
Energie v januári medzimesačne zdraželi o 0,6 % a medziročne o 2,1 %. Ceny potravín sa medzimesačne zvýšili o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy