Počet žiadostí o podporu v USA minulý týždeň klesol

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň klesol. To poukazuje na zlepšovanie situácie na americkom pracovnom trhu napriek tomu, že nábor nových zamestnancov bol v uplynulých mesiacov pomerne slabý. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa počet nových žiadostí o podporu v týždni, ktorý sa skončil 15. februára, na sezónne upravenej báze znížil o 3000 na 336.000 z 339.000 žiadostí v predchádzajúcom týždni do 8. februára. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg však odhadovali, že počet nových žiadostí klesne ešte o niečo viac, a to na 335.000.
Štvortýždňový priemer počtu žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje, vzrástol o 1750 na 338.500 žiadostí.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že počet Američanov, ktorí v týždni do 8. februára poberali podporu, stúpol o 37.000 na 2,98 milióna osôb.
Podľa analytikov vývoj na trhu práce v USA negatívne ovplyvnila mimoriadne chladná zima, ktorá spomalila nábor nových zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy