Podľa inštitútu Bruegel bude Grécko potrebovať tretí balík pomoci za 40 mld. eur

Vplyvný ekonomický inštitút Bruegel odhaduje, že Grécko bude potrebovať tretí balík pomoci za zhruba 40 miliárd eur, aby mohlo do roku 2030 znížiť svoju dlhovú záťaž na udržateľnú úroveň. Informovala o tom agentúra AP.
Inštitút sídliaci v Bruseli vo svojej dnes zverejnenej štúdii uviedol, že súčasné plány, o ktorých sa diskutuje, počítajú s pomocou Grécku vo forme predĺženia lehoty na splatenie úverov a zníženia úrokov na grécky dlh. Podľa inštitútu však takáto pomoc Aténam stačiť nebude.
Európska únia a Medzinárodný menový fond držia Grécko nad vodou záchrannými úvermi už od roku 2010. V rámci dvoch doterajších balíkov pomoci získala krajina zatiaľ 240 miliárd eur.
Podľa inštitútu Bruegel by nový úverový balík mal Grécku pomôcť postupne znížiť dlhovú záťaž pod podmienkou, že krajina dosiahne do roku 2018 vyrovnaný rozpočet a bude naďalej evidovať primárny prebytok, čo znamená, že do hospodárenia krajiny sa nezapočítavajú náklady na obsluhu dlhu. Dlh Grécka dosahuje v súčasnosti okolo 175 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy