EK predbežne súhlasí s pomocou francúzskej vlády Peugeotu

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën, ktorá je druhým najväčším výrobcom áut v Európe, získala predbežný súhlas Európskej komisie (EK) s predajom časti svojho podielu francúzskej vláde. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Francúzsky minister financií Pierre Moscovici údajne dostal list od eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu, v ktorom mu naznačil, že vstup štátu do automobilky je „na prvý pohľad“ v súlade s pravidlami Európskej únie. Uviedla to jedna z hovorkýň ministerstva, ktorá chcela zostať v anonymite. Vyjadrenie hovorcu Európskej komisie Antoina Colombaniho sa agentúre Bloomberg zatiaľ nepodarilo získať.
Peugeot v stredu 19. februára predstavil svoje plány na zvýšenie kapitálu o 3 miliardy eur. Z toho francúzsky štát poskytne automobilke kapitálovú injekciu vo výške 800 miliónov eur. A rovnakú sumu mu dá čínsky partner Dongfeng Motor. Výmenou za peniaze získa každý z investorov 14-% podiel v Peugeote.
Kapitálová injekcia má francúzskemu koncernu pomôcť dostať sa z problémov spôsobených stratami v uplynulých rokoch. Vstup štátu má zabrániť čínskemu konkurentovi, aby získal kontrolu nad tradičnou francúzskou značkou.
Francúzska vláda už vlani poskytla automobilke pomoc, keď sa zaručila za dlhopisy jej finančnej divízie Banque PSA Finance.

Súvisiace články

Aktuálne správy