Medziročná miera inflácie vo Francúzsku v januári stagnovala

Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, v januári stagnovala. Nesplnili sa tak odhady ekonómov, ktorí predpovedali, že sa aspoň mierne zrýchli. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v januári 2014 zvýšil medziročne o 0,8 % tak ako v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpne o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v januári znížili o 0,6 %. To je o niečo strmší ako 0,5-% pokles, ktorý predpovedali ekonómovia.
Aj neharmonizovaná miera inflácie vo Francúzsku v januári stagnovala na úrovni 0,7 % a v medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v krajine v sledovanom období znížili o 0,6 %. Analytici pritom očakávali medziročný rast spotrebiteľských cien o 0,8 % a medzimesačný pokles o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy