Zisk potravinárskej spoločnosti Danone vlani klesol o 15 %

Francúzska potravinárska spoločnosť Danone zaznamenala minulý rok pokles zisku o 15 %. Dôvodmi boli slabší odbyt v Európe v dôsledku krízy v eurozóne, pokuta, ktorú zahraničným výrobcom dojčenského mlieka, vrátane Danone, udelila vlani Čína a tiež falošný poplach na trhu v Tichomorí v súvislosti s podozrením na kontamináciu dojčenskej výživy v auguste minulého roka. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.
Čistý zisk najväčšieho výrobcu jogurtov na svete za rok 2013 klesol na 1,52 miliardy eur z 1,67 miliardy eur v predchádzajúcom roku.
Tržby spoločnosti sa pritom vlani zvýšili o 2,1 % na 21,3 miliardy eur. Z toho tržby divízie mliečnych produktov, ktorá sa podieľa zhruba 60 % na celkovom obrate koncernu, v roku 2013 vzrástli o 3,2 % a obrat divízie balených vôd sa zvýšil o 11,2 %. Aj divízia dojčenskej výživa dosiahla za celý rok rast tržieb o 3,6 %, ale vo 4. štvrťroku vykázala stratu 200 miliónov eur.
Tržby celého koncern Danone vo 4. kvartáli 2013 medziročne klesli o 3 % na 4,98 miliardy eur.
Tento rok chce francúzsky koncern dosiahnuť rast tržieb o 4,5 % až 5,5 %.
„Našimi prioritami v tomto roku sú zotavenie a stabilizácia predaja v Európe, expanzia na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch a obnovenie dôvery a nášho postavenia na trhu s dojčenskou výživou v Ázii,“ vyhlásil finančný riaditeľ koncernu Pierre-André Terisse.

Súvisiace články

Aktuálne správy