ETF fondy môžu za prepad ceny zlata v minulom roku, GOFO za rast

, Colosseum Foto:SITA

Cena zlata v minulom roku prepadla o celých 21 % a to aj napriek rekordnému o 21 % vyššiemu dopytu po fyzickom zlate (bez ETF fondov). Hlavnými vinníkmi boli ETF fondy, ktoré znížili svoje zásoby o 881 ton. Celkové nákupy boli vďaka ETF fondom medziročne o 15 % nižšie a predstavovali 3756 ton. Celková ponuka sa medziročne znížila o 2 %, keď dosiahla 4340 ton.

Čína sa stala najväčším spotrebiteľom zlata a India si aj napriek boju vlády s importom zlata do krajiny udržala vysokú úroveň spotreby. Nelegálne importy sa podľa organizácie World Gold Council vďaka vládnym reštrikciám a novým daniam na zlato zdvojnásobili. Čínsky dopyt po zlatých tehlách a minciach vzrástol medziročne o 38 % na rekordných 1066 ton a indický o 16 % na 975 ton. Vysoký dopyt po šperkoch, zlatých tehlách a minciach bola aj na západe. V USA vzrástol dopyt po zlatých tehlách a minciach o 26 % na celkových 68 ton. Najväčší 113 % medziročný nárast zaznamenalo Turecko.

Celkový svetový dopyt po investičnom zlate dosiahol (okrem ETF) 1654 ton, čo znamená 28 % medziročný nárast a je to tiež najvyšší historicky zaznamenaný objem nákupov. Dopyt po šperkoch v Číne vzrástol medziročne o 29 % z 519 ton na 669 ton a v Indii vzrástol o 11 % z 552 ton na 613 ton. Celosvetovo dosiahol dopyt po šperkoch 2 209 ton, čo je najviac od začiatku finančnej krízy v roku 2008.

Vývoj ceny zlata v dolároch za uncu a dvojmesačná refinančná sadzba GOFO na zlato. Zdroj: Bloomberg

Centrálne banky nakupovali zlato piaty rok v rade. Oficiálne zväčšili svoje zlaté rezervy o 369 ton, čo je 32 % prepad oproti roku 2012. Existujú špekulácie, že až polovica čínskeho dopytu tvoria tajné vládne nákupy zlata. Oficiálne štatistiky uvádzajú, že Čína mala vo svojich rezervách 1161 ton v roku 2009. Podľa Kennetha Hoffmana analytika Bloomberg Industries, disponuje Čína v súčasnej dobe 2710 tonami zlata. Minulý rok podľa Hoffmana zväčšila svoje zásoby o 622 ton.

Vývoj svetového dopytu po zlate v tonách a cena zlata v dolároch za uncu. Zdroj: WGC

Dvojmesačná refinančná sadzba zlata GOFO (Gold Forward Rates) sa dostala 10. februára 2014 už po piaty raz za ostatných 12 mesiacov do záporných čísel. Hoci je unca zlata oproti začiatku minulého roka o 400 dolárov za uncu lacnejšia, investor "na zlate" mohol realizovať nákupom za vopred definovaných podmienok zisk 235 dolárov na uncu. Stačilo zlato nakúpiť v deň, kedy sa dvojmesačná refinančná sadzba na zlato (GOFO) prepadla do záporných sadzieb, a predať ho v dobe keď bola kladná. Negatívna sadzba GOFO znamená, že komerčné banky dávajú v súčasnosti prednosť držaniu fyzického zlata pred držaním dolárov alebo záväzku dodania fyzického zlata v budúcnosti. Banky museli zlato v tomto období aktívne nakupovať a tlačili tým cenu hore.

Autor: Vít Jedlička, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy