Nemecký súkromný sektor pokračuje v expanzii

Index nákupných manažérov podľa predbežných údajov agentúry Markit vo februári posilnil na 56,1 bodu z januárových 55,5 bodu

Aktivita v nemeckom súkromnom sektore vo februári zrýchlila rast. Index nákupných manažérov (PMI) podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok agentúra Markit, posilnil na 56,1 bodu z januárových 55,5 bodu. Ukazovateľ zahŕňa spracovateľský priemysel aj sektor služieb, teda odvetvia, ktoré spolu tvoria vyše dve tretiny aktivity v najväčšej európskej ekonomike. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles od rastu, index zotrval desiaty mesiac v rade. Najlepší výsledok od júna 2011 znamená ďalší signál upevňovania rastu nemeckej ekonomiky, ktorá by mohla byť motorom zotavenia v širšej eurozóne.

Na základe februárových čísel možno očakávať v prvom kvartáli posilnenie výkonu ekonomiky o 0,7 %, nie je však vylúčene, že rast bude v sledovanom období ešte výraznejší, uviedol ekonóm Chris Williamson z agentúry Markit. Nové objednávky pribúdali najrýchlejším tempom za tri mesiace. Dopyt podľa predbežných údajov rástol na domácom aj zahraničných trhoch a v druhom mesiaci roka ho podporilo aj nezvyčajne mierne počasie.

Nemecká ekonomika počas prvých rokov dlhovej krízy v eurozóne vykazovala silný rast a po oslabení v závere roku 2012 sa v prvom kvartáli 2013 opäť zotavila. Po vlaňajšom miernom raste o 0,4 % prognózuje vláda v Berlíne v tomto roku posilnenie výkonu ekonomiky o 1,8 %. Aktuálne čísla však naznačujú, že to môže byť príliš konzervatívny odhad, upozornil Williamson. Ak bude súkromný sektor pokračovať v raste a zlepšia sa aj podmienky v širšom regióne, môže najväčšia európska ekonomika v roku 2014 posilniť až o 3 %, uzavrel ekonóm agentúry Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy