KOZ SR plánuje navrhnúť zmeny v dôchodkovom systéme na Slovensku

Dôchodkový systém na Slovensku bol na dnešnom rokovaní Rady predsedov odborových zväzov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR jednou z kľúčových tém. Predsedovia odborových organizácií sa zhodli, že budú iniciovať vlastný návrh zmien v dôchodkovom systéme na Slovensku.
„Rada predsedov sa zaoberala aktuálnym dôchodkovým systémom platným v Slovenskej republike. Na základe prezentovaných analýz jednotlivých pilierov a súčasného stavu dôchodkového systému a jeho legislatívnych zmien od roku 2003 dospela k záveru iniciovať vlastný návrh zmien dôchodkového systému,“ priblížila v stanovisku pre médiá po skončení rokovania hovorkyňa KOZ SR Martina Nemethová.
Zároveň uviedla, že návrh KOZ SR bude po diskusii, ktorá sa uskutoční na úrovni odborových zväzov a vychádzať bude zo základných kritérií posudzovania kvality dôchodkového systému. „Cieľom KOZ SR je dlhodobo stabilný dôchodkový systém s jasnými povinnosťami pre prispievateľov a jasnými nárokmi pre poberateľov. Systém, ktorý bude postavený na sociálnej spravodlivosti a okrem definovanej miery zásluhovosti bude v sebe obsahovať aj jasnú solidárnu zložku,“ doplnila Nemethová. Prípravou konkrétnych návrhov zmien sa bude zaoberať pracovná skupina vytvorená pri konfederácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy