Škótsko môže vydať vlastné dlhopisy

Možnosť vydávať svoje vlastné dlhopisy poskytne Škótsku ako súčasti Veľkej Británie nové právomoci a zodpovednosť, uviedol britský minister financií George Osborne

Vláda v Londýne ponúka Škótsku možnosť vydávať vlastné dlhopisy v rámci pokračujúceho štátneho zväzku s Veľkou Britániou. Informoval o tom v stredu britský minister financií George Osborne. Návrh predpokladá, že Škótsko bude môcť bez garancií centrálnej vlády umiestniť na trhoch dlhopisy v objeme 2,2 mld. britských libier (GBP).

„Možnosť vydávať svoje vlastné dlhopisy poskytne Škótsku nové právomoci a zodpovednosť,“ vyhlásil Osborne, pričom dodal, že krajina sa bude môcť naďalej opierať o istoty, ktoré má ako súčasť Veľkej Británie. Spolu s významnými novými právomocami v oblasti daní a výdavkov je to ďalší dôkaz, že zostať vo zväzku s Veľkou Britániou je pre Škótsko „to najlepšie z oboch svetov“, dodal Osborne.

Ministerstvo financií v Londýne však zároveň upozorňuje, že ak sa Edinburgh rozhodne financovať prostredníctvom trhov na vlastné riziko, pravdepodobne mu to predraží dlh. „Vďaka prístupu (k existujúcemu financovaniu) môže škótska vláda priamo profitovať z nízkych nákladov Veľkej Británie na obsluhu dlhu. Financovanie prostredníctvom emisie vlastných dlhopisov pravdepodobne nebude také lacné,“ upozornilo ministerstvo vo vyhlásení.

Prívrženci samostatnosti, ak tak rozhodnú Škóti v septembrovom referende, si chcú ponechať ako štátnu menu britskú libru a želajú si zotrvanie nezávislého Škótska v EÚ a NATO. Predstavitelia vlády v Londýne však opakovane varujú, že pre Anglicko, Wales a Severné Írsko môže byť problém zotrvať v menovej únii s nezávislým Škótskom. Vláda v Londýne vedie kampaň za zotrvanie Škótska vo zväzku s Veľkou Britániou. Vládny kabinet ešte vlani v máji predložil analýzu, podľa ktorej má Škótsko príliš veľký finančný sektor v porovnaní so zvyškom ekonomiky, čo zvyšuje riziko budúcich kríz. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney zase minulý mesiac varoval, že libru ako svoju menu si bude môcť nezávislé Škótsko ponechať iba v prípade, že sa zriekne časti svojej suverenity.

Všeľudové hlasovanie o nezávislosti Škótska od Británia je naplánované na 18. september. Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že odtrhnutie podporuje asi 38 percent Škótov, 47 percent je proti samostatnosti. Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

(1 EUR = 0,8233 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy