Nízku infláciu možno vyriešia trhy, tvrdí Nowotny

Rast reálnej ekonomiky a vyššie mzdy v Nemecku môžu pôsobiť ako samoregulačné mechanizmy, ktoré vyriešia problémy súvisiace s nízkou infláciou a silným eurom, uviedol člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny

Riziká súvisiace s nízkou infláciou a silným eurom môžu vyriešiť samoregulačné trhové mechanizmy bez toho, aby bol potrebný zásah Európskej centrálnej banky (ECB). Vyhlásil to v utorok člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny. Menová rada ECB zasadne budúci mesiac a prvýkrát bude mať k dispozícii prognózu s výhľadom do roku 2016. Medziročná miera inflácie v eurozóne v januári klesla na 0,7 % a v horizonte nasledujúcich dvoch rokov podľa odhadov zostane hlboko pod cieľovou hodnotou ECB tesne menej ako 2 %, uviedla agentúra Reuters.

„Ak bude reálna ekonomika rásť a mzdy v Nemecku sa výrazne zvýšia, možno očakávať, že (pri inflácii) nastúpia samoregulačné mechanizmy,“ povedal Nowotny a dodal, že na konkrétne prognózy je ešte priskoro. „Takže uvidíme, či budú potrebné konkrétne kroky, alebo bude vhodné ďalej čakať,“ dodal Nowotny.

Infláciu tento rok tlačí nadol aj silnejšie euro, čo zlacňuje dovozy a ceny energií. Podľa Nowotného však nemožno vylúčiť, že na troch sa prejavia vplyvy, ktoré povedú opäť k zhodnoteniu amerického dolára.

Súvisiace články

Aktuálne správy