V stredu o novele o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby sa zo zdrojov verejného zdravotného poistenia uhrádzala ošetrovateľská starostlivosť v ZSS, ako i v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Vláda by mala v stredu rokovať o návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) sa podľa navrhovanej novely zákona možno dočkajú, že časť zdravotných výkonov, ktoré poskytujú klientom, im budú platiť zdravotné poisťovne. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) navrhuje, aby sa zo zdrojov verejného zdravotného poistenia uhrádzala ošetrovateľská starostlivosť v ZSS, ako i v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Takto financovaných má byť deväť zdravotných výkonov. Rezort práce požaduje, aby tieto výkony zdravotné poisťovne preplácali zariadeniam sociálnych služieb povinne. Rezort zdravotníctva však nesúhlasí a hovorí, že legislatívne to nie je možné, preto aj v návrhu novely zákona o poskytovateľoch len ponechalo možnosť zdravotným poisťovniam preplácať výkony. Pre rozpor medzi ministerstvami nakoniec o tejto téme minulý týždeň nediskutovala ani vláda, materiál bol z rokovania stiahnutý.

 

Ministri by sa mali zaoberať aj návrhom na uzavretie Dohody o financovaní medzi Európskou investičnou bankou a Slovenskou republikou. Má ísť o rámcový úver na financovanie projektov v rámci Programu rozvoja vidieka SR pre roky 2007 až 2013. Tento rámcový úver, ktorý je možné čerpať na spolufinancovanie vybraných projektov až do 30. novembra 2015, je určený na spolufinancovanie prioritných projektov a vybraných opatrení v rámci Programu podporovaného z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka SR. Šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek má na rokovanie vlády predložiť návrh na novelizáciu nariadenia vlády o podmienkach poskytovania podpory podľa programu rozvoja vidieka.

Kabinet by mal rokovať aj o návrhu na vymenovanie člena Bankovej rady Národnej banky Slovenska. Návrh vláde predloží guvernér centrálnej banky Jozef Makúch. Koho do funkcie navrhuje, zostáva však zatiaľ otázne. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa centrálnej banky Martina Solčányiová, pokiaľ vláda materiál neschváli, konkrétnejšie informácie sa zverejňovať nebudú. Materiál tak nie je zverejnený ani na stránke Úradu vlády SR, ktorý to odôvodňuje ochranou osobnosti a osobných údajov v zmysle zákona o slobode informácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy