Striebro valcuje, pribrzďuje ho len technika

Pozrime sa na jednu z najvýkonnejších komodít v roku 2014. Určite každý z vás pozná význam slovného spojenia „živé striebro“ a tento kov ho v posledných týždňoch len potvrdzuje. Dvanásť za sebou rastúcich obchodných dní je rekord, ktorý sa podaril striebru vytvoriť po prvý krát od roku 1968. Zo svojho tohtoročného dna sa mu počas týchto seáns podarilo rásť o takmer 15 % a najviac rástlo minulý piatok na Valentína, kedy sme prekonali bočný trend a zamierili k aktuálnym hodnotám.

Striebro sa nesie na rastovej vlne spolu so zlatom a drahé kovy vyzerajú byť naozaj imúnne voči rozširujúcemu sa taperingu. Pri prvých náznakoch to v apríli, alebo v júni vyzeralo omnoho horšie, no teraz už dvakrát znížené QE pohlo s cenou drahých kovov len minimálne. Paradoxom je aj to, že zlato, či striebro rastú spolu s akciami, čo je vysvetliteľné asi tým, že ich investori opäť využívajú ako hedging voči možnému akciovému poklesu.

Zlato včera atakovalo 1330 dolárovú hranicu a striebro poškuľovalo po zdolaní 22 dolárovej úrovne. Nestalo sa tak a z technického hľadiska sme dnes na striebre svedkami korekcie k 21.40 dolárov za uncu. Do najbližších dní bude teda kľúčové zdolanie 22 dolárov, ale aj pokračovanie výkonnosti žltého kovu, na ktorú je vývoj striebra naviazaný a funguje medzi nimi pozitívna korelácia.

Source: Bloomberg

Podľa nás je pravdepodobný odraz od zhruba 21.25 dolárovej hranice (pivotu) a tým obnovenie rastu k spomínanej 22ke. Potvrdzuje to odraz od dnešného LOW 21.32, čo je len 7 bodov nad pivotom a rast k aktuálnym 21.66 USD. Na 22 USD  bude naďalej kladený významný odpor, no nakoniec by ju býky mohli zdolať (podobne ako v piatok zdolali silnú rezistenciu 20.50 USD) vytvoriť nové swingové maximá na 23 dolároch. Ako alternatívu vidíme rezistencie na 20.9 a 20.6 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy