Špecialisti zbierajú podklady na energetické audity verejných budov

Podklady k prvým energetických auditom verejných budov v súčasnosti spracováva Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). Do septembra 2015 majú jej špecialisti odovzdať energetické audity 250 objektov štátnej správy a miestnej samosprávy. Prevádzkovatelia budov budú mať vďaka tomu podľa riaditeľa odboru komunikácie SIEA Eduarda Jambora v rukách dôkladné prepočty aj s vyčíslením nákladov a energetických úspor.
„Pri doterajších rekonštrukciách verejných budov zvyčajne chýbali systematické energetické analýzy ich pôvodného stavu,“ upozornil Jambor. Pred prípravou zoznamu auditovaných budov sa SIEA obrátila na obce a vyššie územné celky. „Požiadali sme o prejavenie záujmu o vypracovanie auditov. V závere minulého roka nám zaslali údaje o viac ako 200 budovách. Informácie o objektoch štátnej správy dodalo najmä Ministerstvo vnútra SR,“ priblížil.
Energetické audity administratívnych budov, školských budov, ale aj budov, v ktorých sa poskytuje zdravotná a sociálna starostlivosť, sú financované prostredníctvom projektu Podpora nástrojov na zavádzanie a optimalizáciu opatrení v oblasti energetickej efektívnosti verejných budov. Projekt je financovaný z eurofondov v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.
Audity majú pomôcť pri stanovení potenciálu úspor energie vo verejnom sektore a pri optimálnom nastavení finančnej pomoci zo štrukturálnych fondov EÚ v programovom období 2014 až 2020. Energetickí audítori SIEA už začali s termovíznymi meraniami objektov, ktoré je nevyhnutné vykonať v zimnom období počas vykurovacej sezóny. Prvé audity by mali byť k dispozícii už na jar 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy