Ročný obrat investícií do realít vlani na Slovensku vzrástol

Tento nárast súvisí podľa poradenskej spoločnosti CBRE Slovensko s rastom investičných aktivít v celej strednej Európe.

Ročný obrat investícií na slovenskom realitnom trhu v roku 2013 vzrástol. Uviedol to na utorňajšej tlačovej besede výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti CBRE Slovensko Tomáš Hegedüš. Ako ďalej dodal, transakcie sa uskutočnili vo všetkých segmentoch, či už v oblasti logistiky, kancelárskych priestorov ale aj v obchodných priestoroch. "Skoro sme dosiahli rekordnú úroveň z roku 2011," konštatoval Hegedüš. Tento nárast súvisí podľa CBRE s rastom investičných aktivít v celej strednej Európe. "V roku 2013 sa 90 % transakcií udialo v Českej republike a Poľsku a len zvyšných desať percent sa bavíme napríklad o Maďarsku a Slovensku," vysvetlil Hegedüš pričom dodal, že väčšina investícií ide do Poľska.

Podľa CBRE sa v tomto roku očakáva rast hrubého domáceho produktu (HDP) vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy. "Myslíme si, že na investičnú mapu regiónu východnej a strednej Európy sa dostanú aj noví investori, ktorí tu doteraz neboli aktívni," podotkol Hegedüš s tým, že investori najskôr mieria do Poľska, potom do Čiech a potom až na Slovensko.

V oblasti kancelárskych priestorov CBRE očakáva v roku 2014 väčšiu aktivitu firiem na kancelárskom trhu, ktorú spôsobí oživenie ekonomického cyklu v celej Európe. "Slovensko bude stále populárne pre centrá zdieľaných služieb, bude rásť outsourcing západných krajín a presun kancelárií na Slovensko," konštatoval vedúci oddelenia kancelárskych priestorov spoločnosti CBRE Oliver Galata.

Podľa vedúceho oddelenia industriálnych nehnuteľností CBRE Tomáša Ostatníka sa trh na Slovensku bude musieť aj v tomto roku prispôsobovať globálnej ekonomickej situácii a konkurencii okolitých štátov. "Očakávame, že sa nájomcovia v roku 2014 na Slovensku miesto štandardných päťročných nájomných zmlúv začnú orientovať na tri plus dvojročné zmluvy," dodal.

V tomto roku sa v oblasti obchodných priestorov podľa CBRE presunú investorské aktivity aj do regiónov, keďže v súčasnosti sú pre nich zaujímavé už aj mestá do 20 tis. obyvateľov. "Potenciál je v mestách ako je Prešov, Poprad a Banská Bystrica, hoci tento priestor môže byť len zdanlivý, pretože v týchto mestách sú hlásené ďalšie projekty, ktoré by sa mali uskutočniť v roku 2014 až 2015," povedal letting manager spoločnosti CBRE Peter Pohanka.

Slovenská pobočka CBRE bola založená v roku 2005. V súčasnosti poskytuje bratislavská centrála služby v oblasti investičného poradenstva, prieskumu trhu, oceňovania nehnuteľností, poradenstva v oblasti priemyselných nehnuteľností, retailu ako aj kancelárskych priestorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy