Japonská centrálna banka pokračuje v uvoľnenej menovej politike

Japonská centrálna banka BoJ pokračuje vo svojej extrémne uvoľnenej menovej politike. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
Menový výbor Bank of Japan (BoJ) dnes po dvojdňovom zasadnutí potvrdil svoj plán uvoľňovania menovej politiky a zdvojnásobil úverový program pre banky. Banka uviedla, že podľa doterajšieho plánu bude zvyšovať menovú bázu ročne o 60 až 70 biliónov JPY (430 až 501 miliárd eur). Cieľom je prekonanie deflácie a dosiahnutie 2-% medziročnej miery inflácie do roku 2015.
BoJ nezmenila ani rozsah programu výkupu aktív. V jeho rámci bude naďalej kupovať japonské vládne dlhopisy tempom približne 50 biliónov JPY ročne.
Menový výbor sa navyše rozhodol zdvojnásobiť program poskytovania likvidity komerčným bankám, ktorý má podporiť úverovanie.
Japonská ekonomika pokračovala v uplynulých mesiacoch v postupnom zotavovaní. Export a firemné investície vzrástli, zlepšila sa situácia na trhu práce a príjmy sa zvýšili.
BoJ očakáva, že medziročná miera inflácie bez započítania vplyvov zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) nejaký čas zostane na úrovni asi 1,25 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy