Atraktivita sóje u pestovateľov rastie, čaká sa jej prebytok

, Colosseum Foto:SITA

Poľnohospodári na stredozápade USA plánujú pre tento rok vyšší výsev sóje. Tento faktor môže zatlačiť jej cenu smerom dole. Za minulý rok sa cena sójových bôbov prepadla o viac ako 6,5 percenta.

V porovnaní s kukuricou a pšenicou však ide o oveľa menší prepad. Kukurica oslabila takmer o 38 percent a pšenica o necelých 19 percent. Aktuálne sú ceny sójových bôbov najvyššie za posledných 5 mesiacov.

Niektorí poľnohospodári v Spojených štátoch uvažujú, že tento rok zvýši osev sójou až o 20 percent oproti minulému roku. Podľa výskumu spoločnosti Informa Economics americkí farmári zvýšia výmeru sóje v tomto roku priemerne o 6 percent na rekordných 81,3 milióna akrov. Spoločnosť ďalej predpokladá, že výmera kukurice klesne o 2 percentá po tom, čo vlani rekordnú úrodu ceny znížila.

Sójou osiata plocha v USA v tisícoch akrov (Zdroj: Bloomberg)

Zväčšenie osiatej plochy sóje v USA môže viesť súčasne k rastu jej výsevu aj v Brazílii a Argentíne. To by mohlo znamenať ďalšie významné zvýšenia celkových zásob. Podľa odhadu USDA zožne Brazília tento rok rekordných 90 miliónov ton sóje. Predpoklad pre Argentínu je na úrovni 54 miliónov ton.

Globálne zásoby sóje v tisíckach ton (Zdroj: Bloomberg)

Niektorí analytici predpovedajú, že do tohtoročnej jesene cena sóje poklesne na 9,5 USD za bušel (35,23907017 litrov). Proti súčasným cenám, ktoré dosahujú 13,3 USD za bušel, by tak šlo o pokles v rozsahu takmer tridsiatich percent.

Cena sóje je trikrát väčšia než cena kukurice. Podľa Edwarda Usseta, špecialistu v oblasti zrnovín z minesotskej univerzity, ide o najvyšší priemerný rozdiel v toto ročné obdobie od roku 2008.

Mnoho poľnohospodárov uprednostnilo vlani pestovanie kukurice v dôsledku práve jej vysokej ceny a obmedzilo rotáciu plodín na svojich územiach. Výsadba jedného typu plodiny na rovnakom mieste niekoľkokrát po sebe znižuje úrodnosť pôdy a môže zvýšiť škody napáchané škodcami a chorobami. Následkom je nižšia úroda. To zároveň dáva ďalší ekonomický dôvod poľnohospodárom, prečo vymeniť kukuricu za sóju.

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy