EK je znepokojená plošným zákazom dovozu bravčoviny z EÚ do Ruska

Európska komisia (EK) uvažuje o podaní sťažnosti Svetovej obchodnej organizácii (WTO) na Rusko za to, že zakázalo plošný dovoz bravčového mäsa z EÚ, čím chce zabrániť zavlečeniu afrického moru ošípaných na svoje územie. Agentúra DPA citovala komisára EÚ pre zdravotníctvo Tonia Borga, ktorý v pondelok (17. 2.) večer po stretnutí agrárnych ministrov spoločenstva povedal, že „je to porušenie zákonov a pravidiel WTO. Verím, že sa môže nájsť riešenie. Ale nevylučujem ani podanie sťažnosti WTO“.
Moskva zakázala dovoz bravčoviny z EÚ po tom, ako sa v Litve objavili dva prípady afrického moru a poľský minister v pondelok informoval v Bruseli, že sa zistil morom nakazený diviak blízko poľsko-bieloruskej hranice.
Borg povedal, že v Rusku je prípadov takéhoto moru ošípaných vyše 600 a že sa proti nemu nebojuje dostatočne razantne. Preto sa cez Bielorusko prenáša na západ kontinentu. Moskva by podľa ministra nemala plošne zastavovať dovoz bravčoviny z EÚ, ale mala by jej import obmedzovať regionálne.
EÚ vyváža denne do Ruska bravčové mäso v priemere za 5 miliónov eur. Ročne ide o 700.000 ton, čo je 20 % jej exportu komodity.
V piatok (21. 2.) bude rokovať vysoká predstaviteľka EK v Moskve o riešení najnovšieho agrárneho konfliktu medzi Ruskom a Bruselom.

Súvisiace články

Aktuálne správy