Deflácia v Grécku sa v januári zmiernila

V januári celková hladina cien v krajine medziročne klesla o 1,4 %, v decembri ceny v Grécku medziročne oslabili o 1,8 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Grécku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie v januári klesla, ale medziročné tempo deflácie sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil grécky štatistický úrad ELSTAT. V januári celková hladina cien v krajine medziročne klesla o 1,4 %, čiže deflácia sa zmiernila, keďže v decembri ceny v Grécku medziročne oslabili o 1,8 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že januárový medziročný pokles cien bude o 1,6 %.

V novembri minulého roka bola v Grécku najväčšia deflácia od roku 1960, odkedy sú k dispozícii každomesačné údaje o vývoji cien. Celková novembrová hladina cien bola medziročne nižšia o 2,9 %. Ekonomická recesia v spojení s redukciou miezd naďalej tlačí ceny v krajine nadol, ale ide o súčasť procesu, ktorý by mohol podporiť konkurencieschopnosť gréckeho hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy