Úročenie španielskeho aj talianskeho dlhu je najnižšie za 8 rokov

Úročenie dlhu krízou zasiahnutých štátov eurozóny sa naďalej vyvíja pozitívne. Výnosy španielskych a talianskych dlhopisov sú dokonca najnižšie za uplynulých osem rokov. Informovala o tom agentúra APA.
Výnosy referenčných 10-ročných štátnych španielskych dlhopisov dnes na sekundárnom trhu klesli na 3,573 %, čo je najmenej od roku 2006. Pozitívne sa vyvíja aj úročenie dlhu Portugalska. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov sa znížili na 4,873. Na porovnanie: ešte v piatok (14. 2.) sa nachádzali na úrovni 4,997 %.
Vládna kríza v Taliansku zatiaľ neznepokojila trhy a nemala vplyv na úročenie dlhu krajiny. Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov dnes pokračovali v poklese a dostali sa až na 3,658 %, čo je najmenej za uplynulých 8 rokov. Zotavujú sa aj grécke dlhopisy. Výnosy 10-ročných dlhopisov krajiny sa dnes znížili na 7,519 %.
Naopak, mierne vzrástlo úročenie nemeckého dlhu, ktorý je považovaný za bezpečný prístav pre investície. Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov sa zvýšili na 1,694 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy