Rast japonskej ekonomiky nenaplnil očakávania

V štvrtom kvartáli ekonomika krajiny medzikvartálne posilnila o 0,3 %, pričom analytici počítali s rastom vo výške 0,7 %

Japonská ekonomika rástla v štvrtom kvartáli vlaňajška pomalšie, ako sa predpokladalo. V štvrtom kvartáli 2013 ekonomika krajiny medzikvartálne posilnila o 0,3 %, pričom analytici počítali s rastom vo výške 0,7 %. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v treťom kvartáli taktiež posilnil o 0,3 %. Ekonomika krajiny tak rástla štvrtý štvrťrok po sebe, čo je najdlhšie obdobie rastu hospodárstva za viac ako tri roky. V medziročnom porovnaní japonská ekonomika na konci minulého roka posilnila o 1 %, pričom analytici očakávali rast vo výške 2,8 %.

Analytici očakávajú, že ekonomika posilní aj v tomto kvartáli, keďže spotrebitelia by mali viac míňať vzhľadom na to, že od apríla v krajine stúpne sadzba dane z predaja. Akékoľvek ďalšie sklamanie by však mohlo znamenať, že sa v ekonomike objavuje potreba ďalších fiškálnych a monetárnych stimulov. V štvrtom kvartáli nenaplnila očakávania súkromná spotreba a ani investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy