Cena WTI na konci týždňa klesla, ropná zmes Brent zdražela

Cena americkej ropy WTI na konci tohto obchodného týždňa klesla, ale udržala sa nad hranicou 100 USD za barel. No v porovnaní s predchádzajúcim týždňom uzavrela komodita obchodovanie s miernym ziskom. Informovala o tom agentúra AP.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v marci ukončil v piatok (14.2.) obchodovanie na newyorskej burze pri cene 100,30 USD (73,17 eura). To je o 5 centov menej ako v predchádzajúci deň, ale za celý týždeň jeho cena vzrástla o 42 centov.
Aprílový kontrakt severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, v piatok naopak zdražel o 56 centov na 109,08 USD/barel.
Niektoré ekonomické ukazovatele vyvolali obavy o ďalší vývoj dopytu po rope v USA, ktoré sú jej najväčším svetovým spotrebiteľom. Najnovšie štatistiky napríklad odhalili, že tržby amerických maloobchodníkov v januári klesli a znížila sa aj produkcia amerického priemyslu. Môže za to pravdepodobne mimoriadne chladné počasie, ktoré sužuje USA. Ľudia radšej zostávajú doma, čo sa odrazilo na slabších výsledkoch maloobchodného predaja. Spotrebiteľské výdavky sa pritom podieľajú zhruba 70 % na ekonomickej aktivite USA.

Súvisiace články

Aktuálne správy