Vysmieval sa mu celý svet, teraz si vás kúpi

, Fakt.pl

Studená sprcha pre všetky posmievačov. Jeden z aktérov slávneho záberu z roku 1997 „brutálnej párty programátorov“ dnes zarába ťažké prachy!

Nebolo to tak dávno, keď sa celý svet smial na „retro“ zábere štyroch kamarátov na fotke, ktorá sa stala hitom internetu. Najčastejšie bola zdieľaná so slovami "brutálna párty programátorov".

Cieľom posmechu sú údajní kockáči, pre bežný život nepoužiteľní, ktorí rozmýšľajú v nulách a jednotkách. Jeden z týchto legendárnych "študentíkov" však už stačil vytrieť všetkým zrak.

Nenápadný študent v dvojfarebnom svetri ako jediný nemá na zábere okuliare, volá sa Tomasz Czajka, Poliak pochádzajúci z mesta Stalowa Wola v Podkarpatskom vojvodstve.

Od detstva prejavoval záujem o informatiku. Jeho snom bolo stať sa najlepším. Svoj prvý počítač dostal, keď mal 12 rokov. Bol to SAM Coupé, 8bitový domáci počítač, od MGT. Jeho srdcom je procesor Z80, šlo o značne vylepšený klon počítača ZX Spectrum firmy Sinclair. "Dosť rýchlo som sa naučil na ňom programovať. Do istej miery si myslím, že tento jednoduchší počítača spred niekoľkých rokov je vhodnejší na výučbu ako tie dnešné,  s oveľa zložitejším operačným systémom,“ povedal v rozhovore pre Contest.pl.

Prvé úspechy sa dostavili už počas školy. Ako víťaz prestížnej súťaže TopCoder  získal 50 tisíc dolárov! Toto víťazstvo a mnoho ďalších v nasledujúcich rokoch znamenalo, že Tom sa stal  populárny vo svojom okolí. Spätná väzba na seba nenechala dlho čakať. Od roku 2007 má Tomasz Czajka prácu v Kalifornii ako softvérový inžinier pre počítačový gigant Google. A je superdobre platený. V roku 2013 zarobil asi 125 tisíc dolárov. Kto má chuť sa mu teraz vysmievať?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy