Londýn: Nezávislé Škótsko libru nedostane, Edinburghu zostáva len euro

, E15 Foto: SITA

Škótsko nemôže vyhlásiť nezávislosť a udržať menovú úniu s Veľkou Britániou. V Edinburghu to vyhlásil britský minister financií George Osborne. Ak sa Škóti nakoniec naozaj rozhodnú pre samostatnosť, budú tak zrejme musieť prijať spoločnú európsku menu.

Prípadná menová únia Británie a Škótska by bola "vysoko rizikovým experimentom, ktorý by možno vôbec nefungoval", vyhlásil Osborne v škótskej metropole. Navyše "ľudia vo zvyšku Spojeného kráľovstva" by dohodu medzi oboma štátmi neprijali a odmietol by ju aj parlament.

Krátko po demonštratívnej reči sa k Osbornovmu názoru pridali štátny sekretár za liberálov Danny Alexander a labouristický tieňový minister financií Ed Balls. Signál, ktorý spoločne vyslali, je jasný. Ak sa Škóti rozhodnú pre samostatnosť, s librou sa môžu rozlúčiť, nech už bude v Londýne sedieť akákoľvek vláda. "Menová únia by zvyšok kráľovstva vystavila finančným a rozpočtovým rizikám zo Škótska," vyhlásil Alexander. Rodák z Edinburghu zároveň zdôraznil, že sa cíti byť Škótom.

George Osborne
Britská vláda už predstavila analýzu ministerstva financií, ktorá menovú únii so Škótskom neodporúča. Podľa Osborna by podobnej únii od začiatku hrozil rozpad. "Nefungovalo by to, stálo by nás to pracovné miesta a peniaze. Neposkytlo by to ekonomickú istotu ani Škótsku ani zvyšku Spojeného kráľovstva," uviedol minister.

Londýn blufuje, upokojujú nacionalisti

Škótski nacionalisti sa však týmito slovami nenechali odradiť od svojich plánov. Podľa vodcu separatistov Alexa Salmonda Londýn len blufuje. Škótska vicepremiérka Nicola Sturgeonová potom varovala, že ak nedôjde k "rozumnej diskusiu" o zdieľaní libry, Veľkej Británii "skončí na pleciach celý britský dlh". Ten v marci 2016, kedy by sa Škótsko mohlo odtrhnúť, podľa predpovedí dosiahne asi 1,6 bilióna libier.

Vpravo Alex Salmond
Sturgeonová si myslí, že po referende sa názory Londýna zmenia. "To, čo ministerstvo hovorí teraz vo víre kampane, sa líši od toho, čo bude hovoriť po demokratickom hlasovaní pre nezávislosť, až zdravý rozum získa navrch nad rétorikou z kampane," uviedla. Kvôli rôznym menám v Británii a Škótsku by anglické firmy obchodujúce so severom museli každý rok vydať "stovky miliónov libier na transakčných nákladoch", dodala.

Libru preferuje väčšina obyvateľov

Ak by sa Škótsku nepodarilo udržať libru, môže sa vydať cestou vlastnej meny. Bilančná suma miestnych bánk je však dvanásťkrát väčšia, ako škótsky hrubý domáci produkt. Nepomer medzi veľkosťou bankového sektora a štátu je tak ešte väčší ako v prípade Írska či Cypru. Teraz sa pritom mohol Edinburgh v prípade pádov bánk spoľahnúť na pomoc Bank of England. Že si Škótsko v podobných prípadoch nedokáže poradiť samo, ukázala záchrana Royal Bank of Scotland.

Ako alternatíva sa ponúka vstup do eurozóny, v ktorej by Škótsku kryla chrbát Európska centrálna banka. Ako nový člen Európskej únie by sa Škótsko muselo k prijatiu eura tak ako tak zaviazať. Spoločná európska mena je pritom v Škótsku rovnako nepopulárna ako vo zvyšku Británie. Zachovanie libry si podľa prieskumov želá okolo 80 percent obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy