Na obzore je ďalší ekonomický kolaps, kde padne prvé domino?

, MarketWatch Foto:SITA

Napriek veľkému rozruchu okolo rozvíjajúcich sa krajín v ostatných týždňoch, nebudú tieto krajiny epicentrom výbuchu ďalšej hospodárskej krízy. Tá príde z vyspelého sveta, tvrdí analytik MarketWatch. Najslabší článok reťazca je Francúzsko, ale ani Nemecko nie je silné.

Krehká päťka, tak sa označujú v médiách rýchlo sa rozvíjajúce sa krajiny, ktoré sa v posledných týždňoch dostali do najväčších problémov kvôli svojmu obchodnému deficitu a sťahovaniu zahraničného kapitálu. Pod týmto označením analytici Morgan Stanley vytvorili množinu, do ktorej zaradili Indonéziu, Južnú Afriku, Brazíliu, Turecko a Indiu. Podľa amerických bankových odborníkov je to skupina krajín, ktorých kolaps by mohol spustiť ďalšie ekonomické krízy v prípade, že budú musieť čeliť ďalšej masívnej vlne odlivu kapitálu.

Matthew Lynn, profesionálny finančný novinár MarketWatch, sa lakonicky domnieva, že tomu tak nie je. Krehká päťka by podľa neho mala v skutočnosti sústreďovať päť rozvinutých krajín, ktorých situácia dnes obavy nikomu nenaháňa. Niektoré rozvíjajúce sa krajiny skutočne vstrebali mnoho vonkajších zdrojov, čo viedlo k vysokému obchodnému deficitu, ale na tom nie je nič zlého. Rovnako to urobil aj rad vyspelých krajín.

Kde hľadať riziko?

Niet pochýb o tom, že päť rozvíjajúcich sa krajín by sa ľahko mohlo dostať do ťažkostí. To sa ale týka každej ekonomiky, ktorá je odkázaná na externé zdroje financovania pri svojom raste. Náhly odliv kapitálu tak môže rýchlo viesť ku kríze. Mena sa náhle scvrkne a je odkázaná na zvýšenie úrokovej sadzby. Negatíva ale netreba hľadať v tom, ak krajina získané externé finančné zdroje premietne do rozvoja svojej infraštruktúry.

Reálne riziko hrozí krajinám, ktoré sa neriadia heslom: každý nech sa prikrýva len takou perinou, na akú má.  Ak sa priveľmi zadlžia a rast je len pomalý, prechádzajú nevyváženým rozpočtom, prebujneným finančným sektorom a veľkým obchodným deficitom. Preto Lynn vidí hroziace nebezpečenstvo vo Francúzsko, Veľkej Británii, Nemecku, Austrálii a Kanade.

Zašlá sláva

Jediná vec, ktorú špeciálne francúzske hospodárstvo produkuje, je hromadenie ďalších a ďalších pôžičiek. Vláda pripúšťa, že v tomto roku štátny dlh dosiahne 95 percent HDP, čo je už len kúsok od 100 percent, pri ktorých sa už ďalšie zadlženie stáva neubrzditeľným. Krajina sa potáca na hrane recesie, zatiaľ čo zvyšok eurozóny už zažil nejaké to oživenie. Miera nezamestnanosti predstavovala v decembri 11,1 percenta, deficit obchodnej bilancie dosiahol 2,2 percenta HDP a ďalej rastie. Mimoriadne nepríjemná správa, predovšetkým pre krajinu, ktorá slávila úspech vďaka svojmu spracovateľskému priemyslu a vývozom. Francúzsko v skutočnosti žije v zašlej sláve minulých generácií. Stačí impulz a ekonomika sa jednoducho zloží.

Potemkinovské výkriky

Hospodárske oživenie v Británii patrí k jednému z najrýchlejších v rozvinutom svete, nezamestnanosť prudko klesá. Avšak, toto je len zdanie. Tento proces v ostrovnej krajine v skutočnosti len v menšej miere kopíruje to, čo sa odohralo vo svetovej ekonomike v rokoch 2005 a 2008. Ekonomiku Británie stimulujú pôžičky a trh s bývaním. Nízke úrokové sadzby len naliali olej do ohňa, vysoký štátny dlh ale tiká ako bomba niekde v pozadí. Bankový sektor zostáva aj naďalej príliš veľký. Schodok obchodnej bilancie tvorí štyri percentá HDP, čo je viac než porovnateľný údaj s krehkou Indonéziou a nie je veľmi vzdialený od údajov z Indie. Ak existuje ekonomika, ktorá je zraniteľná v dôsledku vlastnej meny, potom je to Veľká Británia.

Slabý svalnáč

Silný muž Európy, Nemecko, je vlastne silný len v porovnaní so svojimi slabými susedmi. Priemyselná produkcia klesla minulý mesiac o 0,6 percenta, maloobchodné tržby hlásili v decembri straty 2,5 percenta a v roku 2013 medziročne posilnili len o 0,1 percenta. HDP vzrástol v poslednom štvrťroku len o 0,25 percenta.

„Nech už ktokoľvek vymyslel tento imidž úspešného Nemecka, mal by byť poverený predať  olympiádu v Soči, ako projekt ukážkového príkladu deklarovania ľudských práv,“ hovorí Lynn. Nemecká ekonomika so starnúcou populáciou, neuveriteľnými nákladmi na energie a preregulovaným trhom len čaká na to, kedy sa niečo pokazí. Scvrknutie predraženého dlhopisového trhu tak bude v tejto situácii predstavovať úder obrovského kladiva.

Veľká čínska baňa

Austrália sa v poslednom desaťročí stala nekonečnou baňou nerastných surovín pre čínske spoločnosti. No aj napriek exportu dosiahol deficit obchodnej bilancie 3,5 percenta HDP. Pred niekoľkými mesiacmi bol tento podiel ešte vyšší. Je jasné, že Austrálčania si žijúci nad svoje pomery. Austrálsky dolár devalvoval počas uplynulého roka o 13 percent voči svojmu americkému menovcovi.
Čínska ekonomika sa skôr či neskôr preorientuje na poskytovanie služieb a výrobu prepracovanejších výrobkov, takže budete potrebovať čoraz menej austrálskej suroviny. Keď táto situácia nastane, ekonomika Austrálie sa dostane do poriadnych ťažkostí.

Exportovaný "problematik"

V súvislosti s Kanadou sa analytik MatketWatch-u zmieňuje len o jedinej dobrej správe. A síce, že pred niekoľkými mesiacmi odovzdala svojho šéfa centrálnej banky, Marka Carneyho, Veľkej Británii. Carney, teraz už ako prezident Bank of England, sa práve snaží pomôcť nafúknuť novú bublinu na trhu s bývaním v ostrovnej krajine.

Pod jeho vedením znížila kanadská centrálna banka počas krízy základnú sadzbu, a to napriek skutočnosti, že tejto severoamerickej krajine nehrozilo zrútenie. To podľa Lynna spustilo úplne zbytočný realitný boom. Ekonomika už spomaľuje, čo nevyhnutne vedie k prasknutiu nafúknutej bubliny na trhu s nehnuteľnosťami so všetkými dôsledkami.

Ekonomický novinár pripúšťa, že nie je možné predpovedať, kde vypukne budúca kríza. Tvrdí však, že predstava o tom, že najslabším článkom svetovej ekonomiky sú zadlžené rozvíjajúce sa krajiny, je vnímanie situácie cez optiku 20. storočia. V tomto desaťročí, rovnako ako v roku 2008, sa nešťastie začne šíriť z niektorej z rozvinutých ekonomík. Prvé domino padne podľa neho v jednej z vyššie uvedených piatich krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy