Eurozóne nehrozí deflácia

Európska centrálna banka (ECB) tlmí obavy pred hrozbou deflácie v eurozóne. Priznala však, že miera inflácie bude v najbližších mesiacoch z dôvodu vývoja cien energií nízka. Informovala o tom agentúra DPA.
ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %. V januári sa spomalilo medziročne tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne na 0,7 %, čo vyvolalo obavy z deflácie. Po roztočení deflačnej špirály spotrebitelia aj firmy odkladajú nákupy a investície v očakávaní ďalšieho poklesu cien, čo má negatívny vplyv na ekonomiku.
Vo svojej mesačnej správe ECB uviedla, že v strednodobom horizonte počíta s opätovným zrýchlením tempa rastu spotrebiteľských cien. Pokles inflácie je podľa banky v súčasnosti globálnym fenoménom. Jeho hlavnou príčinou je vývoj cien komodít. Napríklad ceny energií v štátoch Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v druhej polovici roka 2013 v priemere vzrástli len o 1,1 %. Pre porovnanie, v roku 2011 vyskočili o 12,2 %. Očakávané oživenie svetovej ekonomiky by podľa ECB malo v strednodobom horizonte podporiť aj rast cien.

Súvisiace články

Aktuálne správy