Neziskovým organizáciám možno opäť poukázať 2 % z daní

Časť zaplatenej dane z príjmu môžeme aj v tomto roku poukázať neziskovým organizáciám alebo nadáciám, ktoré sú v registri prijímateľov zostavenom Notárskou komorou SR. Do pondelka 17. februára môže každý, kto mal vlani príjmy len zo závislej činnosti, požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň aj o vystavenie tlačiva Potvrdenie o zaplatení dane.
„Z tohto potvrdenia si vie vypočítať 2 % zo zaplatenej dane a tie poukázať neziskovým organizáciám alebo nadáciám. Daňovému úradu predkladá vyhlásenie. V ňom uvedie, ktorej neziskovej organizácii máme peniaze poslať. Vyhlásenie doručí do 30. apríla 2014,“ vysvetľuje hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.
Pokiaľ si daňové priznanie k príjmom za rok 2013 daňovník podáva sám, napríklad si vlani u zamestnávateľa neuplatnil bonus na dieťa alebo mal príjmy z podnikania, z prenájmu či iné zdaniteľné príjmy, môže priamo v tlačive vyplniť príslušnú časť.
„Priamo v daňovom priznaní je oprávnený ten, kto podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2013, vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať právnickej osobe, ktorú tam uvedie ako prijímateľa. Vyhlásenie musí podpísať,“ pripomína Macíková. Následne ho doručí miestne príslušnému daňovému úradu do konca marca. „Ak má daňovník lehotu na podanie daňového priznania predĺženú, predlžuje sa aj lehota na podanie vyhlásenia,“ dodáva.
Vyšší podiel zo zaplatenej dane, a to 3 % môže poukázať ten, kto v roku 2013 odpracoval najmenej 40 hodín dobrovoľníckej činnosti a predloží o tom aj písomné potvrdenie.
Od januára tohto roka sa v súvislosti s poukazovaním dane neziskovým organizáciám alebo nadáciám uplatňujú viaceré novinky. Podiel poukázanej dane sa zaokrúhľuje na eurocenty nadol, pre jedného prijímateľa je najmenej 3 eurá, ak ho poukazuje fyzická osoba a 8 eur, ak ho poukazuje právnická osoba. Podiel na dani už nie je možné poskytnúť Protidrogovému fondu.
Odkladá sa aj postupné znižovanie percenta poukazovaného podielu zaplatenej dane z príjmov právnickej osoby na osobitné účely. Znamená to, že daňovník, ktorého zdaňovacie obdobie končí do 31. decembra 2014, bude oprávnený aj naďalej poukazovať 2 % podiel zaplatenej dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy