Politika amerického Fedu by mohla byť tradičnejšia

Americký Federálny rezervný systém sa pravdepodobne bude musieť vrátiť k "tradičnejšej“ monetárnej politike vzhľadom na klesajúcu mieru nezamestnanosti. V stredu to vyhlásil šéf Fedu v St. Louis James Bullard.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) sa pravdepodobne bude musieť vrátiť k „tradičnejšej“ monetárnej politike, keďže miera nezamestnanosti v krajine poklesla minulý mesiac na 6,6 %. To už je v blízkosti hranice 6,5 %, pri ktorej už americká centrálna banka bude zvažovať zvýšenie úrokových sadzieb. V stredu to vyhlásil šéf Fedu v St. Louis James Bullard. Americká centrálna banka uviedla, že nezvýši úrokové sadzby, kým miera nezamestnanosti nebude pod hranicou 6,5 %, špeciálne kým miera inflácie bude pod cieľovou hodnotou. Tá je vo výške dvoch percent.

Miera nezamestnanosti v USA v januári teda poklesla na 6,6 %, kým v rovnakom období predchádzajúceho roka bola vo výške 7,9 %. Bullard tento pokles považuje za „dramatický“. Americká centrálna banka má mandát na to, aby zabezpečovala maximálnu možnú udržateľnú mieru zamestnanosti a nízku stabilnú cenovú hladinu. Miera nezamestnanosti v USA by tak mala byť v intervale medzi 5,2 % a 5,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy