Nevšedný test v Česku: Nezamestnaní si zarobia v domácnostiach

, ČTK Foto:SITA;photl

V Česku by sa v budúcom roku mohli začať v niektorých regiónoch testovať nové služby pre domácnosť, v ktorých by v budúcnosti mohli nájsť prácu tisíce ľudí. Vďaka oficiálnej výpomoci pri údržbe domu a záhrady, varení či upratovaní by si nezamestnaní mohli najprv privyrobiť, neskôr získať aj miesto na plný úväzok.

Zavedenie týchto služieb by nielen znížilo nezamestnanosť, ale tiež prispelo k úbytku práce na čierno. "Tým hlavným cieľom je vytvoriť nové pracovné miesta. Už teraz domácnosti za tieto služby v rámci šedej ekonomiky aj tak platia, pracovníci ale nie sú poistení a nemajú postavenie zamestnancov," povedal novinárom prezident Únie zamestnávateľských zväzov Jiří Horecký. Podľa neho domáce služby fungujú v mnohých krajinách, v Belgicku vďaka zavedeniu výpomoci vzniklo za pár rokov až 150 tisíc pracovných miest.

Podľa Horeckého by oficiálna výpomoc musela stáť menej, než koľko za ňu ľudia platia na čierno. Rozdiel by dorovnal štát. Nezamestnaný by získal miesto v pracovnej agentúre, ktorá by ho potom poslala k záujemcom do domácnosti. Tam by za odvedenú prácu dostal poukážky, za ne by mu zamestnávateľ dal peniaze. Napríklad šek na určitý čas výpomoci by si záujemcovia z domácností mohli zaobstarať za 70 či 80 korún, pracovník by za neho ale od firmy získal stokorunáčku. Rozdiel by kompenzovali dotácie či daňová úľava. Horecký dodal, že výdavky by sa štátu mohli vrátiť v odvodoch vďaka vyššej zamestnanosti.

Podľa generálnej riaditeľky úradu práce Marie Bielkovej je nutné vymedziť okruh prác, ktoré by do služieb pre domácnosť mohli spadať. Stanoviť sa musí aj to, či sa ponuka nastaví skôr pre vidiek či pre mesto, pre seniorov a nevládne osoby, alebo pre rodiny s deťmi a či sa do modelu zapojí samospráva alebo organizácie, ktoré vzídu z výberového konania.

Za najväčšie riziko považuje šéfka úradu práce "unáhlené zavádzanie do širokej praxe". Česi by si ho najskôr malo vyskúšať a prispôsobiť ho svojim podmienkam a finančným možnostiam. Nová služba by sa podľa Horeckého mohla začať testovať budúci rok. Nezamestnaní by si pri výpomoci mohli najprv privyrobiť za niekoľko hodín, úrady práce by ich ale za to z evidencie nevyškrtli.

Neskôr by sa systém mohol rozšíriť po celej republike a miesto by bolo na plný úväzok. Fungovať by to mohlo začať najskôr za tri roky, odhadol Horecký. Nutné by totiž bolo zmeniť zákony, a to napríklad práve o daňových úľavách.

Možnosti príležitostnej práce skúšali už v rokoch 2005 a 2006 úrady práce vo Vyškove, Hodoníne a Znojme. Do projektu sa zapojilo 164 nezamestnaných. Pracovali ako usporiadatelia pri kultúrnych podujatiach, naskladňovali tovar, upratovali či dohliadali na bezpečnosť detí pri školách. Dostávali za to šeky od zamestnávateľov, úrad práce im ich preplatil. O prácu bol veľký záujem. Úrady práce v Českej republike evidovali v januári rekordných 630 tisíc nezamestnaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy